Hoe hoger het bouwproject, hoe meer centen stad Brugge krijgt

Tot 17 verdiepingen hoog in Zeebrugge?

Tot 17 verdiepingen hoog in Zeebrugge?

Gemiddeld acht en maximum zeventien verdiepingen, omgerekend 53 meter: zo hoog wil de ontwikkelaar van de Vismijnsite in Zeebrugge gaan. Foto: rr

Brugge -

Hoe hoog mogen de nieuwe appartementen in Zeebrugge reiken? Op die vraag moet een milieueffectenrapport antwoord geven. Opmerkelijk: hoe groter het bouwproject, hoe meer de stad eraan verdient. “Maar we gaan niet voor het geld kiezen.”

Gemiddeld acht en maximum zeventien verdiepingen, omgerekend 53 meter: zo hoog wil de ontwikkelaar van de Vismijnsite in Zeebrugge gaan. Dat is het maximale scenario, goed voor minstens 300 appartementen, verspreid over vier gebouwen, met ook nog plaats voor winkels, kantoren en diverse voorzieningen. Dat blijkt uit de kennisgevingsnota van het milieueffectenrapport (MER), die volgende maand ter inzage wordt gelegd. Ook een minimaal scenario met zes tot acht bouwlagen wordt onderzocht. Daarin zou plaats zijn voor minstens 180 appartementen.

Tegenstrijdige belangen

Het was de stad Brugge die het MER-rapport bestelde, om de gevolgen voor de omgeving van de geplande ontwikkelingen te onderzoeken. Op basis van de bevindingen zullen de voorwaarden voor het bouwproject in een ruimtelijk uitvoeringsplan worden gegoten. Pas daarna kan een bouwvergunning worden aangevraagd. “We zijn zeker voorstander van een landmark op deze plaats, maar of er effectief zeventien bouwlagen kunnen komen, is nog lang niet zeker. Het MER-onderzoek moet uitwijzen of dat wel wenselijk is voor de buurt”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Want hoe groter het project, hoe groter de impact op onder meer het verkeer. “Mobiliteit zal een belangrijke rol spelen”, zegt Demon. “De wijk moet het project kunnen dragen.”

Maar het stadsbestuur heeft tegenstrijdige belangen te verdedigen, want hoe hoger de ontwikkelaar mag bouwen, hoe meer de stad eraan verdient. Dat is het gevolg van een bijzondere verkoopovereenkomst. Want toen het stadsbestuur destijds de site verkocht aan de familie Becaus, deed het dat voor de spotprijs van 2 miljoen euro maar wel onder de voorwaarde dat per nieuw gebouwde vierkante meter vloeroppervlak daar 300 euro bovenop zou komen. Kiest de stad voor het maximale scenario, dan betekent dat ook dat de stadskas met enkele miljoenen euro's meer gespijsd zal worden. “Maar dat is natuurlijk niet ons uitgangspunt. We gaan niet kiezen voor het geld, wel voor de optie die de beste is voor Zeebrugge.”

Het openbaar onderzoek in kader van het MER-rapport loopt van 11 mei tot 10 juni. Tijdens die periode ligt de kennisgevingsnota ter inzage en kunnen bezwaren en opmerkingen worden geformuleerd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio