Knappe triple na Amstel en Waalse Pijl

Topfavoriete maakt het ook knap af in Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen

Topfavoriete maakt het ook knap af in Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen

Foto: Photo News

Anna van der Breggen heeft de allereerste Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse kwam solo over de finish in Ans en vervolledigde zo het Ardense drieluik Amstel-Waalse Pijl-Luik. Lizzie Deignan werd tweede, de Poolse Kasia Niewiadoma was derde.

In de eerste vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik kregen de rensters een parcours van 136,5 kilometer voor de wielen. In totaal waren er vier hellingen opgenomen in het parcours: de Côte de la Vecquée, La Redoute, de Roche-aux-Faucons en de Côte de Saint-Nicolas. Vooraf gold slechts één vrouw als grote topfavoriet. En dat was natuurlijk Europees kampioene Anna van der Breggen, die de afgelopen dagen al de vrouwenedities van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl won. Door ook Luik te winnen kon ze zorgen voor een historische triple.

Deur open

In het peloton hadden de dames er alvast zin in, want het duurde vrij lang voor er eindelijk een kopgroep werd gevormd. Aanvankelijk reed de Française Biannic Aude net voor het peloton, tot zij gezelschap kreeg van de Nederlandse Jeanna Korevaar. Veel meer dan een minuut kreeg het tweetal niet, en na de beklimming van de Côte de la Vecquée waren ze al ingehaald. In het peloton stond de deur achteraan wijd open. Veel vrouwen moesten al snel afhaken, waardoor er nog maar een kleine veertig rensters voorin zaten. Lizzie Deignan, in 2015 wereldkampioene op de weg, kwam op de Vecquée als eerste boven.

Vlak na de Vecquée achtte Tiffany Cromwell haar moment gekomen. De Australische sloot samen met een veertigtal andere rensters terug aan bij de kopgroep en trok in de aanval in de aanloop naar La Redoute. Op die tweede beklimming van de dag werd ze echter al meteen weer teruggegrepen. Op de klim werd het peloton bovendien opnieuw in stukken uit elkaar gereden. Op de Roche-aux-Faucons ontplofte het voorin helemaal toen vijf rensters wegreden: Lizzie Deignan, Anna van der Breggen, Kasia Niewiadoma, Ashleigh Moolman en Elisa Longo Borghini.

Strijd tussen 5 vrouwen

Het vijftal reed samen naar de laatste beklimming van de dag, de Côte de Saint-Nicolas. Longo Borghini moest er afhaken, de andere vier bleven wel samen. Tot het onvermijdelijke gebeurde: Anna van der Breggen viel vlak na de top van de Saint-Nicolas zelf aan en reed alle anderen genadeloos uit het wiel. Op een paar kilometer tijd sprokkelde ze een voorsprong van meer dan een halve minuut bij elkaar, waarna ze zonder problemen haar zege kon vieren. In de achtergrond won Deignan de sprint voor de tweede plek. Kasia Niewiadoma strandde op de derde plaats, waardoor deze Luik-Bastenaken-Luik hetzelfde podium kent als de vrouwenedities van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

Uitslag:

1. Anna Van der Breggen (Boels-Dolmans)

2. Elizabeth Deignan (Boels-Dolmans)

3. Kasia Niewiadoma (WM3 Energie)

4. Leah Kirchmann (Sunweb)

5. Annemiek Van Vleuten (ORICA-Scott)

6. Ashleigh Moolman (Cervélo)

7. Shara Gillow (FDJ)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.