“Tsjetsjenië wil holebi’s elimineren voor de start van de Ramadan”

“Tsjetsjenië wil holebi’s elimineren voor de start van de Ramadan”

archiefbeeld Ramzan Kadyrov Foto: ISOPIX

De leider van de Tsjetsjeense republiek Ramzan Kadyrov wil tegen de start van de Ramadan de holebigemeenschap in Tsjetsjenië van de kaart geveegd hebben. Dat verklaarde Brits staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Sir Alan Duncan in het parlement donderdag.

Duncan werd in het parlement gevraagd over de positie van het Verenigd Koninkrijk en de reeds getroffen acties in verband met het nieuws dat meer dan honderd homomannen in Tsjetsjenië opgespoord, gevangen, gefolterd en in sommige gevallen zelfs gedood werden door het regime.

“Mensenrechtenorganisaties rapporteren dat deze anti-homo-acties en moorden georkestreerd worden door het hoofd van de Tsjetsjeense republiek, Ramzan Kadyrov. Hij heeft in het verleden ook andere gewelddadige acties uitgevoerd, en dit keer richt hij al zijn pijlen op de holebigemeenschap.”

Bekijk hier de uitspraak van Sir Alan Duncan in het Britse House of Commons

“Tsjetsjenië wil holebi’s elimineren voor de start van de Ramadan”
Het nieuws uit Tsetsjenië heeft wereldwijd tot protesten geleid Foto: EPA

 

Duncan, zelf openlijk homoseksueel, meldde daarop het nieuws dat “bronnen melden dat hij (Kadyrov) de holebigemeenschap wil elimineren tegen de start van de Ramadan.” Nieuws dat ook bevestigd werd door het kabinet van de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Kadyrov zou de dreiging hebben geuit in lokale Russische media.

LEES OOK: In dit land sluit men homoseksuelen op in concentratiekampen

Zowel de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN als de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben er bij Rusland op aangedrongen een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen.

“Tsjetsjenië wil holebi’s elimineren voor de start van de Ramadan”
Putin en Kadyrov Foto: REUTERS

Volgens de woordvoerder van president Putin konden onderzoekers echter geen bewijs vinden dat de berichten over de ‘zuivering’ ondersteunt. De Tsjetsjeense republiek ressorteert onder Rusland, maar heeft wel en eigen regering en rechtssysteem. Putin had afgelopen week nog een ontmoeting met Kadyrov, die hem verzekerde dat hij de “provocatieve” artikels niet moest geloven.

Eerder nog had een woordvoerder van Kadyrov gezegd dat het onmogelijk was dat het land gezuiverd werd van holebi’s, aangezien je “niemand kan oppakken en mishandelen die niet bestaat in de republiek.”

LEES OOK: Geëlektrocuteerd, gefolterd en geslagen in Tsjetsjeens “Nazi-kamp”: allemaal omdat hij homo is

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees