Dat is efficiënt bouwen: sociale woningen komen bovenop nieuwe school

© Foto's DB Architect

De kleuterschool van Huizingen heeft dringend nood aan extra ruimte. Daarom komt er aan de straatkant een nieuwe vleugel. De bedoeling is om daar bovenop sociale woningen te bouwen, wat uniek is in Vlaanderen.

Jelle Schepers

De 175 kleuters van de Huizingense gemeenteschool in de Vaucampslaan hebben momenteel te weinig ruimte. Daarom werkt het gemeentebestuur samen met woonproject Zennevallei aan een uniek project: een nieuwe schoolvleugel met daar bovenop acht sociale woningen. “De schoolbevolking is de laatste jaren enorm gegroeid, waardoor elke hoekje wordt gebruikt. De school heeft meer ruimte nodig. Zo is er nood aan twee nieuwe klaslokalen, bergruimte voor de turnzaal, extra sanitair voor kleuters en personeel, een grote refter en multifunctionele ruimte met keuken, twee zorglokalen, een fietsenberging en een veilige toegang met een luifel”, vertelt onderwijsschepen Jo Vander Meylen (CD&V).

Onder meer om de kosten voor het bouwproject te drukken, heeft het gemeentebestuur contacten gelegd met Woonpunt Zennevallei. De huisvestingsmaatschappij toonde interesse om bovenop de nieuwe schoolvleugel acht sociale woningen te realiseren. “Door samen te werken krijgen we een besparing op de bouwkost”, zegt schepen Vander Meylen. “Door te bouwen op de school krijg je een optimaal gebruik van de beperkte grondoppervlakte in de dorpskern. Andere percelen hoeven niet aangesneden worden, waardoor we mee zorgen voor het behouden van de groene ruimte in de Rand. Bovendien zorgen de bewoners van de sociale woningen voor sociale controle buiten de schooluren.”

Video

Keuze van de redactie