Deze gemeente heeft eigen soundtrack... en zwoele dans

Deze gemeente heeft eigen soundtrack... en zwoele dans

Alle vertellers kregen een tekening van hun verhaal mee als bedanking. Foto: lvh

Nazareth -

Het Nazarethse dialect is levendiger dan ooit. Twaalf inwoners lazen legendes en verhalen in op twee cd’s. Stilzitten bij het luisteren wordt moeilijk, want er is ook een Noazaretsen tango.

In 2010 had de gemeente in samenwerking met het Davidsfonds en Albert Le Clercq een eerste boekje uitgebracht om die geschiedenis te vieren. Verdwalen in oude verhalen lag enkele jaren in de rekken, maar werd intussen vervangen door een ander boekje: E zue zème dat. Nazareths voor zo zeggen we dat, een boekje met 750 typische dialectwoorden en 100 spreekwijzen.

Maar Nazareth ging nog een stapje verder. “Twaalf geboren en getogen Nazareners vertellen nu twaalf legendes en verhalen uit hun eigen gemeente op twee cd’s. Zo kunnen we het dialect meebewaren”, vertelt bibliothecaris Ann Van De Vijver.

Voor het laatste nummer op de tweede cd is het tijd om uit de zetel te komen. “Terwijl we het boekje samenstelden, kwam Urbain Nachtergaele tot bij ons met het nieuws dat hij een nummer in het Nazareths aan het componeren was. Dat paste perfect in dit plaatje.”

Bezieler Le Clercq gaf bij de voorstelling advies over hoe je het best naar de sappige verhalen luistert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees