FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Portret van Marine Le Pen van Front National

Bomaanslag overleefd, moeder in Playboy en haar echte naam: dit wist je nog niet over Marine Le Pen

Het is haar gelukt: Marine Le Pen staat voor het eerst in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. We weten dat ze voorzitter is van de uiterst rechtse partij Front National en dat ze het al goed deed in de peilingen. Maar wie is Marine Le Pen eigenlijk? Een portret van de vrouw die de nieuwe presidente van Frankrijk wil worden.

liesbethboel

LEES OOK. Marine Le Pen en Emmanuel Macron gaan strijden om presidentschap in Frankrijk

Haar vader deed het haar in 2002 al eens voor, doorstoten naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen: toen stond Jean-Marie Le Pen tegenover Jacques Chirac. Le Pen werd toen weggevaagd door Chirac, die opnieuw president van Frankrijk werd.

Met een vader die altijd politiek actief is geweest, is het geen verrassing dat Marine Le Pen diezelfde weg is ingeslagen. In 2011 nam ze de leiding over van het extreemrechtse Front National, de partij die door haar vader werd opgericht in 1972. Maar ook in de jaren daarvoor droeg Marine al haar steentje bij. Zo werd ze in 1998 juridisch adviseur voor het Front National. Een niet zo onlogische keuze aangezien Le Pen op haar 18e rechten is gaan studeren en eerst nog een hele tijd als advocate gewerkt heeft aan de balie in Parijs. Opmerkelijk: Le Pen, die nu hevige standpunten inneemt tégen immigratie, verdedigde toen onder andere heel wat illegale immigranten die mogelijk gedeporteerd zouden worden.

© AP

Overleefde bomaanslag

Marine Le Pen, of beter Marion Anne Perrine Le Pen, werd geboren op 5 augustus 1968 in Neuilly-sur-Seine. Ze is de jongste dochter van Jean-Marie Le Pen en Pierrette Lalanne, en heeft nog twee zussen: Yann en Marie Caroline. Toen ze 8 jaar was, overleefde Marine een bomaanslag die gericht was op haar vader: er ontplofte een bom in de gang van het appartement van het gezin Le Pen. Marine, haar twee zussen en haar ouders bleven ongedeerd.

Ook later bleek de achternaam van de familie een last te zijn. Zo werden de zussen zelfs door de leerkrachten op school “dochters van een fascist” genoemd. Marine nam het toen altijd op voor haar vader.

LEES OOK. Alles wat u moet weten over de Franse presidentsverkiezingen

© AFP

Die bomaanslag en de achterklap op school waren tekenend voor de hevige tegenstand die Jean-Marie Le Pen en zijn extreme standpunten ook later zouden ondervinden. Niet alleen van zijn politieke tegenstanders trouwens. Ook Marine Le Pen zelf keert haar vader uiteindelijk de rug toe. Marine Le Pen wil het Front National een beter imago aanmeten, maar de twijfelachtige en soms schokkende uitspraken van vader Le Pen over de Holocaust (bijvoorbeeld “de gaskamers van de Nazi’s zijn slechts een detail in de geschiedenis”, red.) en vreemdelingen doen dat nieuwe imago geen goed. Het komt in 2015 uiteindelijk tot een breuk tussen de twee. Die breuk snijdt zo diep dat Marine haar vader Jean-Marie uit de partij zet en de twee zelfs niet meer spreken met elkaar.

Beste resultaat ooit

© AFP

Marine lijkt het voor de partij alleszins wel beter te doen dan haar vader. Die haalde in 2002 weliswaar ook de tweede ronde, maar een verkiezing later zakte het resultaat van het Front National naar een historisch dieptepunt. Sinds dochter Marine de lakens uitdeelt in de extreemrechtse partij, is het Front National aan een opmars bezig. De nu 49-jarige politica leidde de partij in 2012 al naar het toen voor Front National beste resultaat ooit. Le Pen werd toen derde en mocht daardoor niet naar de tweede ronde, maar ze haalde wel meer stemmen dan dat haar vader ooit bij elkaar kreeg bij een verkiezing. Meer nog: bij de regionale verkiezingen van 2015 behaalde Le Pen met haar Front National een historische overwinning in de eerste ronde. In de tweede ronde kon ze dat toen echter niet verderzetten.

Moeder in Playboy

Het is trouwens niet alleen tot een breuk gekomen tussen Marine Le Pen en haar vader. Ook de band met haar moeder is niet al te best. Toen Marine 16 was, was moeder Pierrette Lalanne met al haar hebben en houden plots vertrokken. De vrouw was ervandoor gegaan met de man die een biografie schreef over Jean-Marie Le Pen. Later zei Marine daarover dat sindsdien elke dag wachtte op een of ander teken van haar moeder, maar dat kwam niet. Ze zag of hoorde haar moeder uiteindelijk meer dan 15 jaar niet meer. Marine en haar zussen werden aan hun lot overgelaten.

De officiële scheiding tussen Jean-Marie en Pierrette die daarop volgde, werd een openlijk gevecht. Toen vader Le Pen zei dat Pierrette zou moeten werken als schoonmaakster, reageerde Pierrette daar op haar beurt op door te poseren voor Playboy, terwijl ze naakt een vloer schrobt.

Drie keer getrouwd

Zelf heeft Le Pen drie kinderen: een dochter en een tweeling, Jehanne, Louis en Mathilde. Ze huwde twee keer met mannen die telkens actief waren binnen het Front National. Ook haar huidige partner, Louis Aliot, leerde ze daar kennen. Met Aliot is Le Pen samen sinds 2009. Meestal woont ze in Saint-Cloud, maar ze heeft ook een appartement in Hénin-Beaumont, en kocht samen met Aliot ook een huis in Millas. Het Elysée-paleis in Parijs, de officiële residentie van de president van Frankrijk, niet ver van de Champs-Elysées, staat uiteraard ook hoog op het lijstje van Marine Le Pen om te gaan wonen. Of het haar ook écht lukt om presidente van Frankrijk te worden, zullen we binnenkort weten, wanneer de Fransen op 7 mei weer naar de stembus trekken voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

© AFP

© AFP

© AP

Meer over Franse presidentsverkiezingen

Aangeboden door onze partners

Niet te missen

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN