FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

En wat nu? Dit kan u de komende weken nog verwachten

Emmanuel Macron wint de Franse verkiezingen en is nieuwe president van Frankrijk. Wat staat er de komende weken nog op het programma?

LEES OOK. Alles wat u moet weten over de Franse presidentsverkiezingen

Na de tweede ronde van 23 april kruisten de twee kandidaten op woensdag 3 mei nog de degens in een live televisiedebat. Dat live televisiedebat tussen de twee presidentskandidaten is intussen een traditie: het wordt al sinds 1974 georganiseerd. Enkel in 2002 ging dat niét door: toen weigerde kandidaat Jacques Chirac in debat te gaan met Jean-Marie Le Pen, de vader van huidig kandidate Marine Le Pen.

En wat nu? Dit kan u de komende weken nog verwachten
Macron en Le Pen gaan 3 mei met elkaar in debat Foto: Photo News

Zondag 7 mei trokken de Fransen dan opnieuw naar de stembus. De bureaus gingen om 8 uur open. Net zoals bij de eerste ronde sloten de meeste bureaus om 19 uur. Een aantal bureaus, vooral in de grote steden, deden de deuren rond 20 uur toe. Tot dan is het bij wet verboden om in Frankrijk te communiceren over exitpolls, voorlopige resultaten of andere peilingen. 

Het echte officiële resultaat wordt ten laatste 11 mei bekendgemaakt. Een paar dagen later, op 14 mei, is François Hollande officieel president af. Diezelfde dag al, neemt de nieuwe president al zijn of haar intrek in het Elysée, de presidentiële residentie in Parijs, niet ver van de Champs Elysées. De nieuwe president zal die dag ook nog ingezworen worden. Hij start met een tijdelijke regering. Diezelfde zondag 14 mei zou Macron ook al zijn eerste minister bekend maken. 

En wat nu? Dit kan u de komende weken nog verwachten
François Hollande Foto: AP

Een kleine maand later volgt de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die zullen mee bepalen welke slagkracht de president heeft. Omdat Macron met een eigen opgerichte partij naar de kiezer is gestapt, zullen dit, indien hij president wordt, voor hem ook belangrijke verkiezingen zijn. Hij moet namelijk een werkbare meerderheid in het parlement zien te halen. Moest Le Pen president worden, is het vinden van die parlementaire meerderheid iets minder moeilijk, aangezien zij een partij achter zich heeft staan.

In elk van de 577 kiesdistricten wordt een zetel van de Assemblée Nationale, vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, uitgedeeld. De verkiezing verloopt net als de presidentsverkiezingen in twee rondes. Op 11 juni vindt de eerste ronde plaats. De kandidaten die daarin meer van 12,5 procent van de stemmen halen, mogen doorgaan naar de tweede en beslissende ronde op zondag 18 juni. Hoe die verkiezingen uiteindelijk uitdraaien, zal mee bepalen op welke manier de nieuwe president zal kunnen regeren.

In september zijn er tenslotte ook nog senaatsverkiezingen.

Corrigeer

Niet te missen

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN