Cardioloog pleit voor snellere hulpverlening want hier krijg je beter geen hartinfarct

Cardioloog pleit voor snellere hulpverlening want hier krijg je beter geen hartinfarct

“Als arts en als burger vind ik dat er iets moet veranderen”, zegt Vercammen. Foto: thv

Ieper / Oostende / De Panne -

Je kunt maar beter geen hartinfarct krijgen aan de Westkust. Dat zegt Jan Vercammen, cardioloog en Kamerlid. “Vanuit pakweg het centrum van De Panne geraak je nooit binnen het half uur - de wettelijk gestelde limiet - in de hartcentra in Oostende en Ieper. Pak die N8 alvast aan, dat zal levens redden.”

De overheid eist dat een patiënt met een hartinfarct, zodra de diagnose is gesteld, binnen het halfuur in een hartcentrum moet kunnen aankomen. Voor onze regio bevinden die hartcentra zich in het AZ Damiaan in Oostende en het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. Daar kunnen cardiologen 24 op 24 uur met behulp van ballonnetjes en stents verstopte kroonslagaders via de lies of via de pols open blazen.

Google Maps

“Maar Google Maps leert ons dat een ambulancerit tussen de markt van De Panne en het AZ Damiaan in Oostende of naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper niet binnen het half uur kan. En die wettelijke voorwaarden dus niet nageleefd worden”, zegt Vercammen (N-VA). “De mugheli kan in de helft van de gevallen niet landen in het dichtbebouwde Vlaanderen en vliegt 's nachts niet uit.”

“De overheid komt zijn eigen normen voor dringende hartzorg niet na in onze Westhoek”, zegt Vercammen. “We zijn de enige streek in Vlaanderen en vermoedelijk in Wallonië waar het zo erg is gesteld. Niet alleen voor mij als arts, maar ook als burger uit de Westhoek, moet er iets veranderen. Komt dat er niet, dan aanvaardt de overheid dat mensen hier niet op tijd de nodige dringende zorgen krijgen bij een hartfalen. Dat de overheid niet beantwoordt aan haar eigen voorschriften levert ook voor gevaarlijke consequenties op juridisch vlak op”, zegt de N-VA'er.

Volgens het Kamerlid zal AZ West in Veurne nooit erkend worden als hartcentrum omdat dat kosteninefficiënt is. “Ik denk dat we naar onze wegen moeten kijken en die aanpassen om het levensbedreigende probleem op te lossen. En dan denk ik in de eerste plaats aan de N8 (de weg tussen Veurne en Ieper). Want die weg blijft het stinkend oud probleem van de Westhoek”, vertelt Vercammen. “Een aanpassing van die N8 kan tot tijdswinst leiden, en dan is een tracé met een nieuw stuk tussen Boezinge en Vleteren de beste inzet.”

Onderhandelingen

Vercammen zal het probleem aankaarten op regeringsniveau nu de onderhandelingen zijn gestart over de hervorming van de dringende medische hulpverlening.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees