Nieuw Vredesbos en poppytuin herdenken WO I-soldaten

523 bomen voor elke gekende gesneuvelde

Minister Joke Schauvliege onthulde het drie ton zware monument waarin een vredesduif is verwerkt Foto: ptb

Zonnebeke -

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) onthulde maandag een oorlogsmonument in het nieuwe Vredesbos van Zonnebeke. Er werden ook 523 hoogstammen geplant, elk om een gekende gesneuvelde militair te herdenken.

“Het monument weegt drie ton en bestaat uit cortenstaal, een duurzaam materiaal dat na enkele maanden roodbruin wordt”, vertelt kunstenaar Peter Coopman. “Twee handen van 1,20 meter houden een hart vast, waaruit ik een vredesduif sneed. In de handen zitten meer dan 10.000 lassen. Rond het werk plaatste ik 1.918 meter prikkeldraad, het jaar waarin WO I eindigde. De vredesboodschap is duidelijk, zelfs voor een kind. Over de prikkeldraad groeien binnenkort rozen. De minister was heel enthousiast over het werk.”

Het monument herdenkt de niet-geïdentificeerde gesneuvelden van de twee begraafplaatsen in het nabijgelegen Polygoonbos. De 523 pas aangeplante hoogstammen rond het monument herdenken elk een gekende gesneuvelde. Vijf herdenkingsbomen rond het monument werden symbolisch aangeplant door vertegenwoordigers van de vijf betrokken landen: Australië, Canada, Duitsland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

“Het aanplanten van het Vredesbos maakt deel uit van het project ‘Taking care of Flanders Fields’, waarin het Agentschap Natuur en Bos honderd jaar WO I herdenkt en de rol van de natuur in de oorlog”, zegt minister Schauvliege. “Het Vredesbos wordt straks ingezaaid met klaprozen, die het bos omtoveren in een vurige bloemenzee. Er staan nu al zestig hectare klaprozen in Vlaanderen. Flanders Fields worden zo meer dan ooit de plaats ‘where poppies blow’. Volgend jaar willen we in elke Vlaamse gemeente een vredesboom plaatsen.”

In het Passchendaele Memorial Park opende de Australische minister voor Veteranenzaken Dan Tehan een Australische herinneringstuin. “1917 is ons donkerste jaar, want toen vielen meer Australische oorlogsslachtoffers dan in de rest van onze geschiedenis”, zei hij.

Een 35-tal kinderen van Zonnebeekse basisschool De Wijzer woonden de opening van de poppytuin bij. “We zwaaiden met de Australische vlag en kregen een broche van de minister”, vertelt Mil Cappelle (11).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio