De zoekers

Redacteur Het Nieuwsblad

  • 34 jaar
  • Heeft samen met zijn vriendin Ruth twee dochters: Norah (5) en Roxanne (2)
  • Issue: wil niet vervallen in een saaie routine met twee kleine kinderen
  • Voornemen: de platgetreden paden van binnenspeeltuinen vermijden en op microavontuur gaan, zijn kroost de wereld leren kennen

Mama

Zó vang je een vlieg (voor het welzijn van je kind)

Zó vang je een vlieg (voor het welzijn van je kind)

Foto: *

Er verblijven vijf nieuwe huisdieren in Hotel Heyvaert. Ze slapen hier een paar nachten, alvorens ze straks terugkeren naar hun heimat. Makkelijke klanten wel. Ze eten niks, zijn niet luidruchtig en klagen niet over hun privacy. Nochtans slapen ze allemaal samen in een klein, vochtig kot en worden ze constant begluurd door de ramen. Onze kat had allang spel gemaakt. De kever, de slak, de aardworm, de duizendpoot en de pissebed doen dat niet.

“Kriebelbeestjes”, noemt ons Norah (4) ze. Want daar leert ze nu over op school. Niet over insecten, vieze beesten of ongedierte. Neen, schattige, kleine kriebelbeestjes. Dat woord zorgt ervoor dat ze de nieuwe bewoners met dezelfde liefdevolle blik bekijkt als een lieveheersbeestje. De kever vindt ze de grappigste, de slak de liefste. Komt door dat slijmspoor allicht.

Wanneer verandert zo’n kriebelbeest eigenlijk in een insect? Waarom verliest een kind die verwondering, en ziet het enkel een vies beest? Uit onderzoek van Unicef Nederland bleek dat spinnen de grootste angst zijn bij kinderen tussen 6 en 18 jaar. Compleet onnozel, want geen enkele spin in België kan ons bijten. Hondjes zijn een pak gevaarlijker.

“De angst voor spinnen is geen oerangst”, zegt kinderpsycholoog Koen Lowet. “Dat merk je aan kleine kinderen die van nature uit zeer geïnteresseerd zijn: ze achtervolgen hen, spelen ermee,… Het maakt gewoon deel uit van het ontdekken van de wereld.”

“De angst ontwikkelt zich pas door opvoeding. Als mama of papa telkens op een stoel springt als er een spin verschijnt, dan neemt een kind dat over. We leren hen die angst echt aan. Eén van de bekende voorbeelden uit de psychologie is Little Albert. Een Amerikaanse baby die in de jaren ‘20 onderwerp was van een paar zeer controversiële experimenten. De psycholoog, John Watson, toonde aan dat je een klein kind voor àlles bang kan maken. Zelfs voor een schattig, zacht konijn.”

 

Onze cultuur bevestigt ook constant de stereotiepen. Zelfs bij Maya De Bij is Tekla De Spin de slechterik. Maar moeten we dat echt blijven doen? Zouden we onze kinderen niet beter leren dat spinnen heel nuttig zijn, en de muggen – die zijn pas écht irritant – uit ons huis houden? Het bespaart hen alvast een hoop nodeloze nachtmerries.

Bij ons is er alvast een regel in huis: spinnen doen we niet dood, ze zetten hen gewoon buiten. En ik ga die regel nu uitbreiden naar dikke bromvliegen. Want een vliegenmepper heb je niet nodig; je kan die beesten gewoon vangen met je hand. En ze nadien uit het raam hun vrijheid teruggeven. Lukt perfect, mits een beetje oefening. En geef toe: als je kind dít kan op de speelplaats, dan is het de held.

 

Corrigeer

De Zoekers

De Zoekers