Unizo waarschuwt voor "economisch bloedbad" in Gent

Unizo waarschuwt voor "economisch bloedbad" in Gent

Maandagmiddag in de Mageleinstraat in Gent: volk op straat. "Maar sommige handelaars en horecazaken melden 30 tot 50 procent omzetdaling", zegt Unizo. Foto: fvv

Gent - Zelfstandigenorganisatie Unizo waarschuwt voor een "economisch bloedbad" in Gent. Sinds de start van het circulatieplan op 3 april maken "sommige handelaars en horeca-uitbaters gewag van omzetdalingen van 30 tot 50 procent", zegt de organisatie. Om een correct beeld te krijgen van de omzet van de Gentse handel lanceert Unizo een online bevraging.

Unizo, die eerder al liet verstaan geen tegenstander te zijn van het circulatieplan van Gent, is dinsdag in een persbericht kritisch voor de eerste effecten van het plan. "De laatste dagen wordt vanuit de UNIZO-achterban een significante daling in omzet gesignaleerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Sommige handelaars en horeca-uitbaters maken gewag van omzetdalingen van 30 tot 50 procent", zegt Jos Vermeiren, directeur van UNIZO Oost-Vlaanderen.

"Als deze trend zich doorzet dan eindigt dit in een economisch bloedbad. Dit is een eerste waarschuwing, op basis van de signalen die wij krijgen. Dit is geen macro-economische studie, maar het gaat ook niet om een individueel geval", zegt Vermeiren. "Het signaal wordt overal bevestigd. Is dat allemaal het gevolg van het circulatieplan? Waarschijnlijk niet, maar het is wel de kers op de taart voor die mensen."

Bloedbad

"Bloedbad is misschien een hard woord", zegt Vermeiren. "Maar voor sommige mensen die geen oorlogskas hebben om op te overleven dreigt het dat echt wel te worden. Verschillende bedrijven melden ons dat ze jobstudenten niet aannemen of interimarbeiders niet oproepen omdat de omzet niet genoeg is. De eerste twee weken hebben we afgewacht. Maar de laatste dagen voelen we dat de toon strenger is geworden."

Is het niet te vroeg voor zo'n analyse? "Misschien wel, maar het zijn wel belangrijke signalen", zegt Vermeiren. "Veel handelszaken kunnen geen vier of vijf maanden wachten op een analyse."

Bevraging

Unizo vraagt de Stad de situatie "strikt te monitoren" en vraagt maatregelen van de Stad Gent om "het vertrouwen van de consument in de Gentse handel te herstellen". “Wij hopen alvast dat de heropening van de Brabantdam binnenkort en de eerstkomende shop op zondag op 7 mei mét gratis openbaar vervoer voor een kentering zullen zorgen.”

Om een duidelijker beeld te krijgen van de effectieve omzetcijfers in het handelsapparaat van Gent start Unizo deze week zelf met een "grootschalige" online bevraging bij de ondernemers in Gent. Dat kondigt Vermeiren aan. "We lanceren ze dinsdag 25 april en vragen onze leden om een analyse te maken van de omzetcijfers. Later deze week komen we met cijfers."

Corrigeer

MEER NIEUWS