N-VA: “Nieuwstraat moet één richting blijven”

Het stadsbestuur laat de mogelijkheden voor de Nieuwstraat eerst onderzoeken. Foto: vrs

Zoutleeuw -

N-VA wil dat de Nieuwstraat in Zoutleeuw enkele rijrichting blijft. “Het stadsbestuur onderzoekt of verkeer in twee richtingen kan. Maar uit een enquête blijkt dat 95 procent van de bewoners van die straat dat niet wil.”

Door de werkzaamheden in het centrum is in de Nieuwstraat sinds half januari verkeer in twee rijrichtingen mogelijk. Het stadsbestuur onderzoekt nu of het die tijdelijke maatregel blijvend kan doorvoeren. “Dit zo laten, moet een grap zijn. Dit draagt zeker niet de goedkeuring weg van de bewoners. Er is slechts één parkeerstrook in de plaats van twee en wagens kunnen elkaar niet veilig kruisen”, zegt Michel Herremans, voorzitter van N-VA Zoutleeuw.

“We hebben er bij de bewoners naar gepeild en 95 procent vindt verkeer in twee richtingen gevaarlijk, onveilig en onverantwoord. We vrezen dat er auto's in een voortuin gaan belanden of dat fietsers en voetgangers moeten springen voor hun leven.”

“Enkele maanden geleden werd al zwaar verkeer toegelaten in de straat, en nu dit nog.” De partij vraagt de definitieve invoering van eenrichtingsverkeer en aanpassingen aan de infrastructuur om de snelheid omlaag te halen.

“Als dit al wordt ingevoerd, verwacht ik geen applaus van de bewoners”, zegt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). “We gaan naar iedereen luisteren, de verkeerscommissie raadplegen en rekening houden met de adviezen van de politie en de betrokken diensten. Een beslissing is er nog niet.”

Volgens Herbots gaat N-VA kort door de bocht met de kritiek. “Ik heb de taak om alles in een ruimere context te zien en niet om te scoren bij de bewoners van één straat. Sinds de invoering van de dubbele rijrichting ligt de gemiddelde snelheid in de straat tien kilometer per uur lager. Op provinciaal niveau wordt deze straat gezien als omleidingsweg voor zwaar verkeer.”

Studiebureau

“Als we zouden beslissen om het verkeer in twee richtingen te laten verlopen, moet ook de ontsluiting van verkaveling Molenveld worden bekeken. Een studiebureau onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn.”

Bewoonster Germaine (79) ziet een permanente omschakeling niet zitten. “Bestuurders rijden hier te snel en wachten zelfs niet om elkaar te kruisen. Ze rijden dan over het voet- en fietspad. Eerst werd plots het zware verkeer hier toegelaten en nu krijgen we nog meer overlast. Veilig is wat anders.”

Anneke Van Der Meulen woont op de hoek van de Nieuwstraat en de Sint-Truidersteenweg. Zij heeft minder problemen met de omschakeling. “Het is gewoon logischer. De straat verbindt twee belangrijke verkeersaders en tot vijf jaar geleden was er verkeer in twee richtingen. Als het weer één richting wordt, moet iedereen een aardig stuk omrijden.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio