VOKA roept op tot kalmte: "Circulatieplan Gent pas na de zomer te beoordelen"

VOKA roept op tot kalmte: "Circulatieplan Gent pas na de zomer te beoordelen"

Geert Moerman van VOKA Oost-Vlaanderen: "Ik hoor casuïstiek over het circulatieplan in alle richtingen, positief en negatief." Foto: archief/fvv

Gent - Ondernemersorganisatie VOKA roept op tot kalmte in het debat over het circulatieplan van Gent. "Omzetdalingen? Sorry, dat kan je nu niet meten of hard maken. Het enige wat zeker is, is dat het circulatieplan voor minder grote verkeersproblemen zorgt dan verwacht. De rest kunnen we pas eind september echt beoordelen."

"Het enige wat we nu al met zekerheid kunnen zeggen is dat het circulatieplan voor minder grote verkeersproblemen zorgt dan verwacht." Dat zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van VOKA Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. "Is dat omdat er minder activiteit is of omdat er een gedragsverandering bezig is? Dat kunnen we nog niet echt beoordelen."

"In april hadden we de paasvakantie. Mei zit vol met verlengde weekends. In juni zijn de studenten weg. Dan is het grote vakantie... Pas eind september kunnen we echt beoordelen of de verkeersproblematiek anders is. Op het eerste zicht lijkt dat nu redelijk rooskleurig."

En de economische impact? Zelfstandigenorganisatie Unizo pakte dinsdag uit met een geladen communiqué waarin ze waarschuwt voor "een economisch bloedbad" in Gent. "Het heeft geen zin om nu elke dag warm en dan koud te gaan blazen. Veertien dagen geleden was iedereen welkom en was er geen probleem. Vandaag is het een bloedbad. Sorry, dat kan Unizo niet meten of hard maken", zegt Moerman. 

"Van een werkgeversorganisatie mag men toch een professionelere houding verwachten. Het heeft nu geen zin om elke dag in de krant te komen met deze of geen mening. Het is telkens gebaseerd op een kleine of beperkte casus."

Casuïstiek

"Neem die man met zijn sushibar, die is nu al twintig keer in de krant geweest. Terwijl je toch aanvoelt dat meeneem-activiteit in het hart van de stad niet logisch is. Ik hoor casuïstiek in alle richtingen, positief en negatief. Mensen zouden schrik hebben om naar Gent te komen, maar ik hoor tegelijk van mensen die zich anders zijn gaan verplaatsen en dat positief ervaren. Toen ik deze week 's avonds iets ging eten in Gent, zag ik toch dat het redelijk goed bezet was, met allerlei soorten mensen."

"Maar ik wil niet vervallen in casuïstiek. Wij roepen op tot kalmte. Kalmte, met de nodige zorg voor onze bekommernissen. Wij hebben met VOKA hard ons best gedaan om het economisch denken in het circulatieplan te krijgen. En dan heb ik het over de bedrijven en start-ups, niet alleen de horeca en retail. Want het enige waar men echt rekening mee hield was die horeca en retail."

"Helaas moeten we zeggen dat we er niet veel beweging in hebben gekregen. De bewoners hebben wel heel wat maatregelen gekregen, zoals het kunnen toelaten van bezoekers tot de voetgangerszone. Voordelen voor de bedrijven zijn nog niet ter sprake gekomen. Dat zullen we goed in de gaten houden."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio