Portret van Jonathan Demme

Regisseur van “Silence of the Lambs” overleden

Regisseur van “Silence of the Lambs” overleden

Foto: Everett Collection / Rex Features

Brussel -

De Amerikaanse filmregisseur Jonathan Demme, auteur van meesterlijke films als “Silence of the Lambs”, “Philadelphia”, “Stop Making Sense” en “Something Wild” is op 73-jarige leeftijd overleden.

De naam Jonathan Demme klinkt een stuk minder bekend dan die van zijn generatiegenoten Martin Scorsese, Steven Spielberg, Francis Coppola en Brian De Palma maar op zijn eigen bescheiden manier regisseerde hij in de jaren tachtig en negentig een handvol schitterende films die uitgroeiden tot ware cult classics.

Hoewel Demme in 1991 met The Silence of the Lambs een moderne horrorklassieker maakte, was die film atypisch voor de meest funky Hollywoodregisseur van zijn tijd. Hippe, kleurrijke en halfvergeten komische pareltjes met een serieuze hoek af als Something Wild (1986) en Married to the Mob (1988) gaven Jeff Daniels, Melanie Griffith en Michelle Pfeiffer enkele van hun mooiste rollen en Stop Making Sense (1984) is niet alleen een hypnotiserende ode aan rockgroep Talking Heads maar gewoon de beste concertfilm ever. Punt uit.

Bizar maar goedaardig

Regisseur van “Silence of the Lambs” overleden
Jonathan,Demme Foto: AFP

Demme leerde het vak in de vroege jaren zeventig door goedkope B-films te maken over crazy mama’s en sadistische vrouwengevangenissen als Caged Heat (1974) bij cultproducent Roger Corman.

Gaandeweg ontwikkelde hij echter een persoonlijke stijl en een aanstekelijke sympathie voor lichtjes excentrieke maar fundamenteel goedaardige personages zoals in Melvin and Howard (1980), over een ontmoeting tussen een gewone Amerikaan en de rijkste man van Hollywood. Last Embrace (1979) was een prima pastiche van en ode aan Hitchcock en met Stop Making Sense werd Demme plots de hipste filmmaker van Hollywood.

Neil en Bruce

Zijn grote liefde en feeling voor pop, rock en muziek tout court blijkt uit al zijn films. Drie keer trok hij de hort op met Neil Young voor documentaires over zijn tournees en hij overhaalde Bruce Springsteen om een nieuwe song te schrijven voor zijn AIDS-drama Philadelphia (1993). The Boss kwam op de proppen met de pijnlijk aandoenlijke ballad Streets of Philadelphia, dat uitgroeide tot een van zijn grootste hits. Toch is het de scene waarin dodelijk zieke AIDS-patiënt Tom Hanks met een infuus in de arm meedanst met een opera-aria die iedereen tot tranens toe bewoog. Philadelphia was 25 jaar geleden de eerste grote mainstreamfilm over AIDS en een moedige zet voor hoofdacteurs Tom Hanks en Denzel Washington.

Later zou Demme nog een sterke remake maken van de politieke thriller The Manchurian Candidate (2004), met een demonische rol voor kwaadaardige politica Meryl Streep, maar de hoogdagen van Jonathan Demme waren dan al tien jaar voorbij.

Vrouwvriendelijk

Blijft natuurlijk The Silence of the Lambs, zijn onvergetelijke thriller over het psychologische duel op leven en dood tussen superintelligente psychopaat Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) en een jonge, vastberaden vrouwelijke speurder (Jodie Foster) . Dat de film er niet alleen in slaagt een angstaanjagend monster sympathiek te maken maar tegelijk ook nog eens een jonge vrouw ondanks haar zwakheden tot sterkste figuur uit de strijd te laten komen, zegt veel over het talent van deze meest vrouwvriendelijke en onderschatte filmmaker uit het moderne Hollywood.

Demme was 73 en stierf aan kanker.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees