Slogan voor donateurs luidt ‘Geef wat je zelf ook wil krijgen’

Eerste Wase weggeefwinkel ‘Veur Niet’ opent volgende week de deuren in Lokeren

De vrijwilligers van weggeefwinkel ‘Veur Niet’, waar alle artikelen gratis mee te nemen zullen zijn. Foto: ies

Lokeren -

In de voormalige gebouwen van het Psycho Medisch Sociaal centrum (PMS) aan de Torenstraat opent volgende week zaterdag 6 mei de weggeefwinkel ‘Veur Niet’. Het project is een initiatief van een groep vrijwilligers rond Nicole D'hont uit Eksaarde.

D'hont (45) had een kaderfunctie bij een Antwerpse rederij tot ze een kleine tien jaar geleden te horen kreeg dat ze aan multiple sclerose (MS) leed. Ze moest noodgedwongen afscheid nemen van haar job. “Maar stilzitten was niets voor mij. Ik had een drukke job en wou actief blijven. Daarom ben ik mensen in nood beginnen te helpen door spullen voor hen in te zamelen. Daaruit groeide vijf jaar geleden de Facebookgroep ‘Gratis in Lokeren’, die intussen bijna vijfduizend leden telt. Iedereen kan er spullen aanbieden en ophalen. Dat zorgde bij mij thuis echter vaak voor een drukte van jewelste. Zo rijpte het idee om een gratis winkel op te richten.”

Die krijgt nu zijn plaats in de gebouwen van het PMS die Nicole gratis ter beschikking krijgt van de eigenaars.

Samen met haar echtgenoot Luc Waege en een team trouwe, vrijwillige medewerkers werd het pand, dat intussen al zeven jaar leegstond, opgefrist. De voorbije dagen was het een komen en gaan van heel wat mensen die er hun spullen kwamen afleveren. “Uiteraard wordt alles gecontroleerd en niet alles wordt aanvaard. Onze slogan is ‘Geef wat je zelf ook wil krijgen’. Wij willen hier geen afvalverzamelpunt worden. Trouwens, de spullen die wij niet kwijtraken, moeten ook wij naar het containerpark brengen”, aldus D'hont.

In ‘Veur Niet’ kun je kledij, speelgoed, keukengerei, boeken, gereedschap en heel wat andere nuttige gebruiksvoorwerpen vinden. “Voeding of dranken komen er niet in. Elke klant kan maximaal drie artikelen meenemen. We hebben ook onze eigen controles ingebouwd om erop toe te zien dat gratis artikelen later niet doorverkocht zouden worden.”

De Lokerse weggeefwinkel is uniek in het Waasland. “In Gent, Aalst en Brugge zijn er soortgelijke initiatieven. Alles draait op vrijwilligers. Onze kosten voor verzekering, onderhoud en afvalverwerking proberen we via giften of sponsoring te dekken. Op dat vlak kregen we al heel wat steun van Lokerse handelaars.”

De winkel ‘Veur Niet’ is elke zaterdag van 14 tot 18.30 uur open. Elke woensdagnamiddag kunnen er spullen worden binnengebracht.

Adres: Torenstraat 30A.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio