Circulatieplan verdeelt Gent: “Wie bloedbad roept, creëert een bloedbad”

 Circulatieplan verdeelt Gent: “Wie bloedbad roept, creëert een bloedbad”

De Veldstraat liep zaterdag aardig vol. "Die consumenten komen wel terug", zegt retail-expert Gino Van Ossel (links). "Gent is veel te leuk." Foto: PDR/fvv

Gent - Het circulatieplan verdeelt de Gentse middenstand. Ze voelen het in hun kassa. Wat te doen: aanklagen of positief blijven? Experts roepen op tot geduld, maar voorspellen een verschuiving in het soort handelszaken. “Imago is nu alles. Ga niet overal uitkramen dat het slecht gaat. Als iedereen hard roept dat het een bloedbad is, dan creëer je een bloedbad. Dan komt niemand meer."

“Het circulatieplan? Neen, nog niet gevoeld. Wij hebben een heel goede paasvakantie gehad.” Annelies Joos van boekenwinkel Paard van Troje op de Kouter is positief. Ook bij espressobar Take Five in de Voldersstraat zit het goed. “Er is hier nog steeds even veel passage”, zegt uitbater Alexis Ywaska. “Ik merk het niet.”

Het gaat niet overal slecht in Gent sinds 3 april. Maar de alarmkreet van zelfstandigenorganisatie Unizo, die dinsdag waarschuwde voor een “economisch bloedbad”, weerspiegelt toch de lichte paniek bij veel kleinhandelaars in Gent. Zij voelen het in hun kassa, zoals ook bleek uit een rondvraag van deze krant twee weken geleden. Het circulatieplan loopt vlot, maar april was een slechte maand voor de middenstand.

Imago

Wat is er aan de hand? “Imago is in deze alles”, zegt Gino Van Ossel van de Vlerick Business School, een autoriteit op vlak van retail en marketing. “Als iedereen hard roept dat het een bloedbad is, dan creëer je een bloedbad. Dan komt niemand meer, omdat ze schrik hebben om naar Gent te komen. Je moet natuurlijk wel objectief de pijnpunten kunnen schetsen. En in Gent is dat bereikbaarheid.”

“Ik ben nog niet in de stad geweest sinds 3 april. Maar ook daarvoor had Gent al niet de reputatie van de meest bereikbare stad. Mensen nemen het erbij omdat Gent zoveel te bieden heeft. Maar de weerstand nu is de normaalste zaak ter wereld. Wie de stad in wil om te shoppen of om te eten en te drinken, heeft in principe geen hinder van het circulatieplan. Maar voor mensen die hun weg niet zo goed kennen in de stad, heeft zoiets toch een ontradend effect.”

“Gent gaat door een overgangsfase”, zegt Dirk Lauwers, professor verkeerskunde aan de UGent en de KULeuven. “Er is een compleet nieuwe situatie gecreëerd. Dat gaat onvermijdelijk een effect hebben. Er zullen winkels zijn die het moeilijk hebben en andere die het beter doen. Kijk naar Groningen, de eerste stad die een circulatieplan invoerde. Daar was ook een aanpassingsperiode nodig. Maar op lange termijn is er meer activiteit en meer kleinhandel.”

Overschatten

Gent zal een verschuiving in het handelsapparaat ondergaan, voorspellen de experts. Van Ossel: “De eerste, meest evidente slachtoffers zijn zaken met spullen die je niet zomaar kan dragen. Een elektrozaak zoals Media Markt bijvoorbeeld wint niet bij een voetgangerszone. Die zijn weg uit het centrum, omdat het gewoon niet praktisch is. Dat heeft niets met het circulatieplan te maken. In Mechelen zijn ze ook vertrokken uit de stad.”

“Daarna komen de handelszaken waar je snel heen wil om iets op te halen, zoals een traiteur. Lastig als je daar niet meer tot aan de deur kan met de auto. Die zaken gaan dat ongetwijfeld voelen in hun omzet.”

Lauwers verwacht op langere termijn een positief effect voor de Gentse handel. “Onderzoek wijst uit dat winkeliers overschatten hoeveel van hun klanten met de auto komen. De Nederlandse stad met de grootste toegevoegde waarde is Zwolle, na Schiphol. Dat is een van de steden met het minste aantal wagens en meeste fietsers.”

“De situatie zal zich na een tijdje aanpassen”, beaamt Van Ossel. “De juiste soort handelszaken zullen de gaten opvullen. Wie niet goed gelegen is, zal het misschien niet redden. Makkelijk voor mij om te zeggen en makkelijk voor u om te schrijven. Maar voor die mensen is dat een ramp. Terechte signalen moet het stadsbestuur ernstig nemen en er een oplossing voor proberen zoeken.”

Flauw

Maar het circulatieplan aanpassen op maat van de middenstand is geen goed idee, zegt Van Ossel. “Beleid gaat over het algemeen belang. Een leefbaardere stad is structureel beter voor de horeca. Alles wat te maken heeft met vrijetijdsbesteding, zal ervan profiteren. Alles wat functioneel is, zal het minder goed doen. En dan zal je correcties krijgen.”

“Gent moet nu haar imago bewaken. Ga niet overal uitkramen dat het slecht gaat. Handelaars moeten zich afvragen: is dit tijdelijk of structureel? In dat laatste geval, bezin u dan over uw toekomst. Daar moet je niet flauw over doen. En de rest: heb geduld. De consument komt wel terug. Gent is veel te leuk.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio