Minister wil verkoop aan particulieren verbieden

Onkruid vergaat niet, of toch? Dit zijn alternatieven voor verboden Roundup

Onkruid vergaat niet, of toch? Dit zijn alternatieven voor verboden Roundup

Foto: REUTERS

Vlaanderen verbiedt het gebruik van glyfosaat, het hoofdbestanddeel van onkruidverdelger Roundup. Wie het toch gebruikt, riskeert een boete. Maar wat mag je dan nog wel gebruiken om je voetpad en/of oprit onkruidvrij te houden? En hoe hou je al dat onkruid weg?

“Laat het in de eerste plaats duidelijk zijn: roundup-verbod of niet, het is al sinds 1 januari 2015 voor particulieren verboden om eender welk pesticide te gebruiken op het trottoir. Veel mensen weten dat nog altijd niet”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Verhardingen

Onkruid vergaat niet, of toch? Dit zijn alternatieven voor verboden Roundup

Om het trottoir of je oprit onkruidvrij te houden bestaan er verschillende alternatieven. Te beginnen met eenvoudig borstelen. Als je je oprit of stoep af en toe borstelt met een harde bezem, een straatborstel zoals dat in de volksmond heet, kan je al veel onkruid weghalen. Wat rest, trek je gewoon uit of haal je met een mesje weg.

Maak je oprit ook niet te groot. Als je stenen goed opgevoegd zijn, heeft onkruid weinig kans om erdoor te groeien.

Je kan ook heet water gebruiken om te kuisen, dat is zeer doeltreffend. Het onkruid wordt verbrand, sterft af en verdwijnt.

Wat mag niet of wat wordt afgeraden?

Zout, javel of azijn. De gemeente Meise, in Vlaams-Brabant, kreeg vorig jaar van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) te horen dat het geen keukenazijn mag gebruiken in de strijd tegen onkruid. Schepen van leefmilieu Paul Van Doorslaer (N-VA) dacht met dat wondermiddeltje uit grootmoeders tijd een efficiënte manier gevonden te hebben om het welig tierende onkruid te bestrijden.

“Het is inderdaad niet toegelaten om azijn te gebruiken om onkruid te bestrijden”, reageert Veerle Van Woensel van de VMM. “Een product tegen onkruid moet erkend zijn door de federale overheidsdienst Volksgezondheid en dat is niet het geval. Voor azijn geldt dus dezelfde regeling als voor andere chemische producten.”

Onkruid vergaat niet, of toch? Dit zijn alternatieven voor verboden Roundup
Een hogedrukreiniger met heet water is zeer efficiënt

Zout helpt tegen onkruid, maar is niet echt goed voor het milieu.

Meer en meer overheidsdiensten, maar ook particulieren, verbranden tegenwoordig hun onkruid. Dat is efficiënt en onschadelijk voor het milieu. “Weet wel dat een onkruidbrander enkel efficiënt is bij droog weer.”

En wat met bloemen- of plantenperken?

Wat de bloemen- en plantenperken betreft: daar bedek je de bodem best met een laag verhakseld hout, boomschors of andere afbreekbare mulch. Ongewenste planten krijgen het dan (tijdelijk) moeilijk om te kiemen. Dit is een eenmalige werkwijze. Je kan dit beter niet te vaak herhalen, want dat voedt dan weer ander onkruid zoals brandnetels. Je combineert het aanbrengen van mulch best met de aanplanting van geschikte bodembedekkende planten.

Laat ook de herfstbladeren liggen. Een dik pak bladeren zorgt ervoor dat ongewenste kruidgroei geen kans krijgt. Je bevordert zo een gesloten kringloop. Voedingsstoffen die door boom- en struiklaag uit de bodem opgenomen werden voor de groei van de bladeren komen weer op de bodem terecht. Door de bladeren te laten verteren, komen de voedingsstoffen weer in de bodem terecht waar ze opnieuw beschikbaar zijn voor je planten.

Onkruid vergaat niet, of toch? Dit zijn alternatieven voor verboden Roundup

Ongewenste kruidgroei kan je ook wieden, hakken en schoffelen of maaien.

Onkruid in het gras kan je het best aanpakken door het gras te verticuteren met een verticuteermachine.

En als ik toch nog een sproeimiddel wil gebruiken?

“Voor het gebruik van pesticiden in private tuinen of verhardingen op je eigen grond zijn (nog) geen gebruiksbeperkingen opgelegd. Behalve dan nu glyfosaat. Maar we raden het uiteraard ten zeerste af”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Omdat onderzoek heeft uitgewezen dat die producten langer in de bodem en in het grondwater aanwezig blijven dan men vroeger dacht.”

Wie toch bestrijdingsmiddelen wil gebruiken, kiest het best voor biociden. Die bestaan er voor de bestrijding van zowel onkruid als ongedierte. De lijst van niet-verboden producten staat op http://www.health.belgium.be/nl/listebiocidenpdfnl.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees