Deze steden hebben wel oren naar oproep Van Avermaet: “Laat maar komen”

Deze steden hebben wel oren naar oproep Van Avermaet: “Laat maar komen”

Greg Van Avermaet op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen. Zien we dit beeld ooit tijdens het WK wielrennen? Foto: pma

Ronse / Oudenaarde -

“Misschien moet België nog maar eens een WK organiseren”, verklaarde Greg Van Avermaet afgelopen dinsdag. En waarom niet in dé koersregio bij uitstek: de Vlaamse Ardennen? Wij gingen te rade bij Oudenaarde en Ronse. “Sportief tekenen we meteen, maar alles hangt af van de kostprijs.”

Topwielrenner Greg Van Avermaet is vragende partij voor een WK wielrennen in eigen land, dat verklaarde hij afgelopen dinsdag tijdens de opening van zijn nieuwe fietswinkel in Eke.

Sporza.be, het sportkanaal van de openbare omroep, hield daarop een bevraging bij zijn bezoekers. En wat blijkt: uit de tien mogelijke locaties voor een WK, ziet meer dan de helft van de stemmers Ronse en de Vlaamse Ardennen zitten.

Een goed idee of niet? Ronse organiseerde in het verleden al twee keer het WK wielrennen. De recentste - en meest besproken - editie was die van 1988. Maurizio Fondriest mocht toen pronken met de regenboogtrui nadat Steve Bauer ‘onze’ Claude Criquielion in de hekken had gereden. Ook in 1963 was er overigens tumult, toen Benoni Beheyt het haalde van Rik Van Looy.

Maar ziet Ronse een derde WK wielrennen wel zitten? “Sportief zeker en vast”, zegt burgemeester Luc Dupont (CD&V). “Organisatorisch zal er intussen wel veel veranderd zijn, maar ook dat valt zeker op te lossen. Alleen is er het financiële aspect. Hoeveel moet dat kosten? Ik vrees dat het niet meer betaalbaar zal zijn, zeker als je ziet hoeveel Antwerpen en Oudenaarde geven voor de Ronde van Vlaanderen. Maar goed, ik heb er geen idee van wat de prijs zal zijn. Sportief willen we het zeker organiseren en als het toch betaalbaar blijkt, mag het WK zeker komen.”

Ook Oudenaarde zegt niet onmiddellijk nee. “Die massale keuze voor de Vlaamse Ardennen is logisch”, reageert burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) vanuit Finland. “De koers leeft hier en we zien dat de Ronde een ongelooflijk succes is. Organisatorisch zal een WK nog zwaarder zijn dan de Ronde, maar we zijn al een en ander gewoon.”

Extra troef

Ook De Meulemeester stelt zich vragen bij het kostenplaatje. “Alles hangt af van de prijs, maar ik zeg zeker niet vooraf nee. Als je ziet welke uitstraling onze stad krijgt met de Ronde, hoeveel mensen naar onze regio komen. En we hebben een extra troef: waarom niet een WK met kasseistroken en -hellingen? Dat zou een primeur zijn in het moderne wielrennen.”

Wie weet speelt de Koppenberg of Oude Kwaremont ooit een prominente rol in het WK. Maar als Greg Van Avermaet ooit écht over de kasseien wil bollen, zal hij wel nog een tijd moeten wachten. Dit jaar is het Noorse Bergen de gaststad, in 2018 is dat het Oostenrijkse Innsbruck en 2019 speelt het WK zich af in het Engelse Yorkshire.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees