DE OFFERTE. Wat kost een EPB-verslaggever?

DE OFFERTE. Wat kost een EPB-verslaggever?

Foto: if

Als je bouwt of uitgebreid renoveert, moet je een EPB-verslaggever inschakelen die ervoor zorgt dat jouw project in orde is met de energetische eisen. Hoeveel betaal je hiervoor? We vroegen het aan Jorn Van Herck, docent opleiding tot EPB-verslaggever aan Syntra, onderzoeker bouw aan de hogeschool PXL en zelf EPB-verslaggever.

“Wettelijk gezien komt de EPB-verslaggever twee keer in actie om een verslag op te maken: vóór en na de werken. Ik vind dat hij of zij meer moet doen. Een bouwheer heeft gespecialiseerd advies nodig tijdens en na de werken, zoals bij de aanvraag van premies. Steeds meer EPB-verslaggevers doen ook de ventilatieverslaggeving of de luchtdichtheidsmeting.

Nieuwbouw versus renovatie

"Bij een nieuwbouw komt véél meer kijken, de EPB-eisen zijn een pak uitgebreider. Reken voor een kleine renovatie op 650 euro en voor een nieuwe woning op 900 euro, inclusief btw", vertelt Van Herck. "Verslaggevers die het minimumadvies geven, werken aan een scherpere prijs."

Bouwknopen: A, B of C?

De bouwknopen zijn de cruciale aandachtszones voor je isolatie. Hoe meer rekenwerk, hoe lager je E-peil. Je hebt de keuze tussen optie A (zeer uitgebreid), B (de gulden middenweg) en C (beperkt). "Voor particuliere nieuwbouwprojecten is B de standaardkeuze", verduidelijkt Van Herck. "Optie A verdubbelt het gemiddelde prijskaartje tot zo’n 1600 euro, zonder groot voordeel."

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over de EPB-verslaggever en de EPB-eisen. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees