Bijna 1,9 miljoen Belgen gingen vorig jaar naar een Vlaamse film kijken in de bioscoop

Bijna 1,9 miljoen Belgen gingen vorig jaar naar een Vlaamse film kijken in de bioscoop

Foto: De Buurtpolitie

Vlaamse films hebben vorig jaar in ons land bijna 1,9 miljoen bezoekers naar de bioscoopzalen gelokt. Dat staat vrijdag te lezen in het Jaarverslag van het Filmfonds van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het cijfer ligt een pak lager dan in 2015, toen op 2,4 miljoen bioscoopgangers afgeklokt werd maar het VAF waarschuwde in eerdere jaarverslagen al dat de hogere cijfers van de voorbije jaren uitzonderlijk waren.

“Het recordcijfer van 2015 werd behaald dankzij een groter aantal Vlaamse (co)producties dat in de bioscoop uitkwam”, klinkt het bij het VAF. Dat aantal nam in 2016 nog licht toe, 42 tegenover 38 in 2015, maar dat lag vooral aan het groeiende aantal Vlaamse documentaires.

Het VAF stelt vast dat de Vlaamse film iets uitgesprokener de algemeen dalende tendens in het Belgische bioscoopbezoek volgt. “We kunnen hier tal van externe factoren aanhalen om de dalende cijfers te verklaren. De aanslagen van 22 maart en de aanhoudende terreurdreiging deelden rake klappen uit. Dat was natuurlijk niet alleen zo voor de bioscopen. Live entertainment werd hier bijvoorbeeld ook het slachtoffer van”, klinkt het bij het VAF.

Streaming

“Een andere concurrent voor de bioscoopervaring is het origineel en kwalitatief sterk televisiedrama, beschikbaar via zowel de traditionele zenders als via video on demand-streamingdiensten. Content is king, convenience is queen! “, luidt het.

Terwijl in 2015 nog zeven Vlaamse films meer dan 100.000 bezoekers noteerden, waren dat er in 2016 vijf: op nummer een staat “De premier” van Erik Van Looy, die op 31 december 384.316 bezoekers achter zijn naam had staan. De film liep ook nog door in 2017 en op 15 maart werden er 431.019 bezoekers geteld. Daarmee komt de film de top twintig binnengeslopen van best bekeken Vlaamse bioscoopfilms, die overigens aangevoerd wordt door een andere film van Van Looy, “Loft”, met 1,2 miljoen bezoekers. Op plaats twee staat de lowbudget speelfilmversie van de VTM-reeks “De buurtpolitie” met 150.580 bezoekers, gevolgd door “Achter de wolken”, het langspeelfilmdebuut van Cecilia Verheyden (126.282), de animatiefilm “Robinson Crusoe” (109.143) en de Ketnet-franchise “Helden van de zee” (102.768).

Robinson Crusoe

Bijna 1,9 miljoen Belgen gingen vorig jaar naar een Vlaamse film kijken in de bioscoop

“Robinson Crusoe” deed het trouwens heel goed in het buitenland, met meer dan 3 miljoen bezoekers in 34 landen. In Duitsland kochten 660.000 mensen een ticket voor de animatiefilm van Ben Stassen en Vincent Kesteloot. In totaal gingen in het buitenland 5,2 miljoen mensen een Vlaamse film zien. Buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland waren goed voor bijna 3 miljoen daarvan.

Op de Vlaamse omroepen werden dan weer 88 Vlaamse (co)producties vertoond. Het gaat over 62 fictiefilms die samen 15,3 miljoen kijkers registreerden, 18 documentaires met in totaal 2,1 miljoen kijkers en acht animatiefilms met in totaal 329.000 kijkers. Toppers in de respectieve categorieën waren “Kampioen zijn blijft plezant” (1,4 miljoen), “SVEN - Het laatste jaar” (1 miljoen) en “The House of Magic” (184.207). Deze cijfers zijn gebaseerd op kijkcijfers, inclusief uitgesteld kijken en herhalingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees