Voortaan kan je afvalophaler via je smartphone bestellen

Nieuwe app moet restafvalberg verminderen

Nieuwe app moet restafvalberg verminderen

Koen Delie en algemeen directeur Johan Bonnier stellen de app voor. “Het afvalverbruik moet met vijftien procent dalen.” Foto: loh

Zwevegem / Harelbeke / Waregem / Spiere / Kortrijk / Deerlijk / Kuurne / Spiere-Helkijn -

Behalve eten, kleding en elektronica zal je binnenkort ook een afvalophaler kunnen bestellen via je smartphone. Afvalintercommunale Imog lanceert nog voor de zomervakantie een applicatie waarmee je grofvuil kan laten ophalen.

In de gratis applicatie geef je in om welk grofvuil het gaat en de applicatie vertelt je meteen of het gerief naar de kringloopwinkel of het containerpark moet. Als het materiaal naar het containerpark moet, kan je ervoor kiezen om het te laten ophalen, zolang het maar in de Imog-zone is. De applicatie vertelt ook wat het hele boeltje zal kosten: 12 euro aanrijkosten en 0,20 euro per op te halen kilo of helemaal niets als het materiaal naar de kringloopwinkel kan.

De applicatie is een zoveelste stap in de strijd tegen de afvalberg. “De nieuwe doelstellingen van afvalstoffenmaatschappij Ovam zeggen dat het aantal kilo restafval per inwoner nog naar beneden moet”, zegt Koen Delie, woordvoerder bij afvalintercommunale Imog.

Nu verbruikt een inwoner uit de Imog-zone gemiddeld 142 kilo restafval per jaar, dat aantal moet met minstens vijftien procent dalen. Imog wil die doelstelling bereiken door onder meer te focussen op grofvuil. “We zien dat we daar nog heel wat mogelijkheden hebben. Door onze ophaaldienst toegankelijker te maken, willen we een brug vormen tussen de burger en het containerpark. En we willen ook de mogelijkheden van de kringloopwinkel nog meer benadrukken.”

De applicatie focust niet alleen op het ophalen van het grofvuil. “In de app tonen we ook hoe je grofvuil kan vermijden”, zegt Delie. “Repaircafés, ruilbeurzen, weggeefpleinen: we promoten ze allemaal. Want wat daar hersteld, geruild of hergebruikt wordt, komt niet op de afvalberg terecht”, zegt Delie.

Camera’s tegen zwerfvuil

Voor het project krijgt Imog 625.000 euro Europese subsidies, want de app past in het Europees project Urbanrec dat oplossingen zoekt rond recycleren in een stedelijke omgeving. Dankzij die steun kan Imog de app gratis aanbieden aan de burgers. Ondertussen is Imog ook bezig met het plaatsen van camera's in de strijd tegen zwerfvuil. “We zijn volop bezig met de technische ontwikkeling. Tegen de zomervakantie, bijna tegelijkertijd met de lancering van de app, moet ook dat project worden uitgerold.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio