Een trouw uit de zestiende eeuw in een lunapark uit de jaren zeventig

De bewoners van de Karel Van Manderstraat vierden een bijzonder huwelijk. De Vlaamse schilder, naar wie de straat vernoemd werd, stapte in het huwelijksbootje met zijn Catalina van Meulebeke.

Jason Wittevrongel

Een zestiende-eeuws huwelijk in een oud lunapark uit de jaren zeventig. Met de obligate huwelijksklassiekers zoals Les Lacs du Connemara. Neen, helemaal historisch correct hebben de mensen van de Karel van Manderstraat zijn trouw niet overgedaan. Maar leuk was het wel.

Twee jaar geleden werd voor het eerst een feest georganiseerd als schoolopdracht van Tilde De Baene. “Mijn dochter deed een rondvraag wie haar wou helpen met de organisatie”, zegt haar vader en organisator Hans De Baene. “Met een tiental personen richtten we een straatcomité op die iets moois op poten zette.”

Hij overtuigde zijn vriend Andy Luypaert om in de huid van de kunstenaar te kruipen. Hiervoor kreeg hij een kostuum van de bloedprocessie in bruikleen. “Vorig jaar ging de man op zoek naar het talent uit de straat en dit jaar wilden we opnieuw iets uniek brengen” Het comité zag het dan ook groot en klopte aan bij de 160 deuren van de straat. Ze gingen op zoek naar huwelijksfoto's en koppels die hun huwelijksgelofte wilden herhalen.

ayer_d11b",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_rwlzvnqx"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",l,t,e);var a=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+a),"playing"==e&&s&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+o,s=!1)}var a=document.getElementById(e),l="1_rwlzvnqx",n="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,o=0,i=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,s=!0,p=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];a.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=a.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=a.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var l=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(l.length>0)for(var n=l.length;n>=l.length;n--){var t=l[n-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var i=r.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",s=document.createElement("div"),p=a.parentNode;s.className="video-source-origin",s.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op

",p.parentNode.insertBefore(s,p.nextSibling)}}}),a.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),a.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n)}),a.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&i||(o>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(i=1)))}),a.kBind("doStop",function(e,a){o>t&&r("stopped")}),a.kBind("seeked",function(e){o>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),a.kBind("playerPlayEnd",function(e,a){r("complete")}),a.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),t=0,l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n),r("playing")}),a.kBind("onAdPlay",function(e,r,a){s=!1})})

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie