Film nummer acht en toch blijft Fast & Furious records breken. Dit is het geheim van de snelste franchise op de planeet: “Ultieme Hollywood-recept”

Film nummer acht en toch blijft Fast & Furious records breken. Dit is het geheim van de snelste franchise op de planeet: “Ultieme Hollywood-recept”

Hét actiebeeld uit The Fate of the Furious. Foto: Capital Pictures

De bioscoopzalen liepen de voorbije weken weer vol voor de achtste episode van Fast & Furious: The Fate of the Furious. Ook in België blijft de franchise enorm populair en zorgt de achtste film van Vin Diesel, alias Dominic Toretto, en zijn gevolg voor straffe cijfers. Wat is toch het geheim van F&F? Wij vroegen het aan filmkenner Ward Verrijcken.

De nieuwste film volgt in een rijtje van zeven andere. Het avontuur begon in 2001 met The Fast and the Furious. Twee jaar later kwam 2 Fast 2 Furious uit, gevolgd door The Fast and the Furious: Tokyo Drift in 2006. Daarna kwamen Fast & Furious (2009), Fast Five (2011), Fast & Furious 6 (2013) en Furious 7 (2015) in de zalen. Enkel in de tweede en derde film speelden hoofdrolspelers Dominic Toretto (Vin Diesel) en Brian O’Conner (Paul Walker) niet samen mee.

Die traditie vervalt opnieuw in de achtste film omdat de filmwereld in 2013 afscheid moest nemen van Paul Walker, die stierf bij een auto-ongeval. Zijn personage in Furious 7 werd deels gespeeld door zijn broer maar verdwijnt logischerwijze in The Fate of the Furious, waarin Dominic Toretto het voor het eerst opneemt tégen zijn “family” van beste vrienden.

Film nummer acht en toch blijft <I>Fast & Furious</I> records breken. Dit is het geheim van de snelste franchise op de planeet: “Ultieme Hollywood-recept”
Een beeld uit de eerste Fast & Furious: Vin Diesel als Dominic Toretto (links) naast Paul Walker als Brian O’Conner.

Straffe cijfers

De eerste officiële trailer van de achtste film, die uitkwam op 16 december, werd bijna 17 miljoen keer bekeken op Youtube. De tweede trailer van 9 maart bijna 11 miljoen keer. Indicaties dat ook deze F&F film een succesvolle box office zal draaien.

Sinds de première van The Fate of the Furious op 12 april heeft de film reeds 476.000 bezoekers gelokt in ons land. Daarmee doet de achtste episode in de franchise iets minder goed dan de zevende, die na evenveel dagen 561.000 bezoekers lokte. “Maar het moet gezegd worden: Furious 7 is tijdens de Paasvakantie uitgekomen en heeft van deze twee weken vakantie kunnen genieten”, klinkt het bij Sony Pictures Belgium. “Vergeleken met de zesde film waren er dubbel zoveel bezoekers”.

De achtste Fast & Furious heeft bovendien een straf openingsweekend achter de rug. “De teller stond na amper vijf dagen al op 250.000 toeschouwers”, aldus Sony Pictures Belgium. “Hiermee is de film alvast recordhouder voor 2017 en deed hij het dubbel zo goed als The Beauty and the Beast. De film komt hiermee in de top vijf van films met het beste openingsweekend aller tijden in België. Er moet tot december 2015 worden teruggaan om vergelijkbare cijfers te zien met Star Wars: the Force Awakens”.

Ook internationaal brak de film records. De box office liep wereldwijd na het openingsweekend al op tot 532,5 miljoen dollar. Dat is net iets meer dan Star Wars: The Force Awakens. Die film had na zijn eerste weekend een omzet van 529 miljoen dollar. Zijn grootste succes heeft de film geboekt in China, waar 192 miljoen dollar werd binnengehaald. “Net zoals Transformers lijkt deze franchise een echte box office magneet te zijn, los van de uiteindelijke kwaliteit van de film”, horen we bij defilmblog.be.

“Ultieme Hollywood-recept”

Waar blijft Fast & Furious toch dat gigantische succes vandaan halen? “Het lijkt alsof er een eeuwige fascinatie bestaat voor dit ultieme Hollywood-recept: helden, mooie meisjes, snelle auto’s en ongelooflijke stunts”, vertelt VRT-filmkenner Ward Verrijcken. “De film heeft ook een fotogenieke cast, waarvan een aantal acteurs en actrices toch al enkele films meespelen. De fascinatie voor dit genre verveelt blijkbaar niet. Het recept bigger is better blijft werken”.

Film nummer acht en toch blijft <I>Fast & Furious</I> records breken. Dit is het geheim van de snelste franchise op de planeet: “Ultieme Hollywood-recept”
De ‘family’ van Vin Diesel in The Fate of the Furious. Foto: AP

“Bovendien speelt de film slim in op het familiegevoel”, vindt Verrijcken. “De constante verwijzingen, onder andere door hoofdrolspeler Vin Diesel, naar zijn family worden goed in de verf gezet. Persoonlijk vind ik die etentjes op het einde van de film wat overdreven, maar blijkbaar zitten die personages wel in het hart van heel wat filmkijkers. Ze vragen zich af wat er de volgende keer zal gebeuren. Door het overlijden van Paul Walker werd dit gevoel nog aangescherpt. Daarom ook dat de zevende film zo’n succes was. Iedereen wilde zien hoe men afscheid nam van Walkers personage”.

“Het verhaal speelt bij dit soort films dan ook minder een rol”, stelt Verrijcken. “De franchise is belangrijker geworden dan een origineel scenario. Mensen worden echter gebonden aan personages die men wil terug zien. Al kan je met goede regisseurs toffe cinema maken, zoals bij Marvel. Dat heb ik minder bij Fast & Furious. Bij deze film is men echter meer de route van James Bond opgegaan, met een schurk die de wereld wil veroveren. Dat werkt want zo kunnen de stunts nog straffer worden”.

Spin-off

Is The Fate of the Furious de eindhalte voor de franchise of gaan er nog films volgen? “Origineel was het de bedoeling dat deze film het begin was van een trilogie, met een negende en tiende film in de toekomst”, zegt Verrijcken. “Maar er zijn al een tijdje geruchten dat niemand nog overweg kan met de onuitstaanbare Vin Diesel. Dwayne ‘The Rock’ Johnson en Charlize Theron zouden zelfs plannen hebben voor een spin-off. Maar zolang deze films zoveel geld blijven opbrengen en de acteurs er dik voor betaald worden, zullen ze blijven gemaakt worden”.

Voor wie The Fate of the Furious nog niet gezien heeft, hier is de (eerste) trailer:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees