Heeft Vlaanderen er een seriemoordenaar bij?

In Frankrijk staat vanaf dinsdag Vlaming Etienne Dedroog (45) terecht op verdenking van doodslag op de uitbaatster van een bed & breakfast. De Limburger ontkent de feiten, maar er is DNA van hem gevonden op de plaats van de misdaad. En zijn verleden speelt ook niet in zijn voordeel.

Thierry Goeman

De B&B-moordenaar, zoals hij wordt genoemd, blijft zijn onschuld volhouden. Hij zegt dat hij niets te maken heeft met de moord op Véronique Crettaz (57) . Zij werd op 11 oktober 2011 dood teruggevonden in haar gastenverblijf gîte de Bouchet in Montélimar (Drôme). Zijn advocaat gaat op het assisenproces dat vandaag start voor de vrijspraak.

Dedroog trok in de zomer van 2011 door het zuiden van Frankrijk. Hij lichtte daar een tiental B&B-uitbaters op. Hij overnachtte er en genoot ’s ochtends van een uitgebreid ontbijt. Daarna nam hij de biezen, zonder te betalen.

Een van de uitbaatsters van de gastenverblijven waar hij sliep, de Zwitserse Véronique Crettaz, werd op gruwelijke wijze vermoord. Dedroog werd door getuigen herkend op foto. Maar vooral: er is DNA van hem gevonden op een schoenveter die op de moordplek lag.

“Hij ontkent dat hij de vrouw om het leven bracht”, zegt zijn advocaat Patrick Davreux. “Hij heeft er niets mee te maken.”

Maar daar denkt het gerecht in Frankrijk dus anders over. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert Dedroog levenslang. Een straf die hij in 2014 ook al in ons land kreeg. Voor de dubbele moord op Vlaamse uitbaters van een B&B in de provincie Luxemburg.

Levenslang

De man uit Leut (Maasmechelen) stapte op 2 december 2011 het politiekantoor van Leuven binnen om zichzelf aan te geven. “Ik weet niet waarom ik het heb gedaan, maar ik ben de dader van de dubbele moord in Grandvoir”, klonk het. Dedroog werd toen al dagen door het gerecht gezocht en stond internationaal geseind.

Martin Blankaerts (71) en Mia Van Dijck (69) uit Merksem woonden al meer dan tien jaar in Grandvoir, in de provincie Luxemburg. Ze baatten er een gastenverblijf uit. Hun twee kleindochters troffen hun oma en opa daar dood aan. De vrouw was gewurgd. Haar lichaam was opgehangen in de kleerkast. Haar man lag dood op de gelijkvloerse verdieping, eveneens gewurgd. De dader ging er met de wagen en de computer van zijn slachtoffers vandoor.

© rr

Al snel wezen alle sporen in de richting van Dedroog. Hij was door de toeristische dienst doorgestuurd naar het B&B van de familie Blankaerts en maakte voor de moord met verschillende mensen in Grandvoir een praatje. Hij vertelde dat hij als seizoenarbeider in Spanje sinaasappels had geplukt. Op de terugweg naar Limburg had hij een korte stop ingelast in Grandvoir. In 2014 werd hij voor die feiten veroordeeld door het assisenhof van Aarlen. Hij kreeg levenslang.

Spanje vraag uitlevering

Intussen vraagt ook het Spaanse gerecht de tijdelijke uitlevering van Etienne Dedroog. Omdat ze hem aan de tand willen voelen over een moord die daar is gepleegd.

Op 16 november 2011 deed een wandelaar in het Zuid-Spaanse natuurpark Cabo de Gata een akelige ontdekking: Tomas Martinez Lopez (77) lag dood op een grindweg. Op het eerste zicht leek de man een dodelijke val gemaakt te hebben. Maar een alerte speurder stelde vast dat er meer aan de hand was. De visser bleek gedood door een harde klap met een steen. Bovendien werd ook zijn auto gestolen.

Uit analyse bleek dat er op de steen die als moordwapen is gebruikt DNA zat van een onbekende. Die onbekende zou Dedroog zijn. Hij is intussen door het Spaanse gerecht officieel in beschuldiging gesteld.

Als hij ook die feiten zou gepleegd hebben, is hij officieel een seriemoordenaar omdat hij van in een periode van vijftig dagen minstens vier moorden heeft gepleegd in drie verschillende landen.Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen