Dit is het beste groenterestaurant van Vlaanderen

Sylvester Schatteman, Gina Miurin en Kris De Roy in hun biologische tuin met groenten, fruit en bloemen van eigen kweek. Inzet: Sylvester proeft van zijn aarbeien Foto: gvh

Bazel -

Hofke van Bazel is door Gault&Millau verkozen tot Beste Benelux Groenterestaurant Vlaanderen 2017. Het gereputeerde restaurant wil zijn passie voor gezond koken delen, door onder meer zijn tuin te laten opnemen in de polderwandelingen van de Barbiergidsen.

Chef Kris De Roy en gastvrouw Gina Miurin zijn in de wolken met de nieuwe bekroning. “We werden uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd voor het beste groenterestaurant, maar wonnen ook de speciale award voor beste communicatie over groenten en fruit. Het bevestigt onze visie dat gezonde voeding gastronomisch kan zijn”, glunderen Kris De Roy en Gina Miurin.

Dat de keuken puur natuur is, bewijst Hofke van Bazel met zijn droomproject in de Polders, op een boogscheut van het restaurant. Chef Kris De Roy en souschef Sylvester Schatteman hebben er sinds twee jaar hun eigen biologische groente- en kruidentuin. Daar toont Sylvester ‘on the field’ zijn tomeloze passie en inzet. “Als het restaurant na middernacht sluit, kom ik nog een paar uur naar hier. Binnenkort heb ik een week vakantie en die spendeer ik aan deze tuin”, verklapt Schatteman.

Aardbeien met kauwgomsmaak

“We kweken onze plantjes hier zelf”, toont Sylvester. “Rondom vormen de frambozen binnen een jaar of twee een haag. In elke bak staat een aparte kruidensoort. We hebben nu ook een derde verwarmde serre, vol met bijzondere aardbeien. In de buurt zijn genoeg goeie kwekers van gewone aardbeien, maar wij gaan voor de bijzondere exemplaren: witte bosaardbeien, aardbeien die naar kauwgom smaken of ananasaardbeien bijvoorbeeld. We kweken ook tal van groenten en eetbare bloemen. En die gaan recht van de tuin naar het bord.”

Opvallend is dat Hofke van Bazel zijn passie voor de natuur ook wil delen, wat hen meteen de prijs voor communicatie opleverde. Gastvrouw Gina doet dat door aan tafel naast de uitleg over de gerechten meteen ook een folder over de tuin en de Polders te overhandigen. En Sylvester promoot de tuin ter plekke. “De Barbiergidsen gaan de tuin inplannen in hun wandelingen. Je passie kunnen meegeven, is het leukste. Mijn droom is van heel Kruibeke een moestuingemeente te maken. Iedereen zijn moestuin, al is het maar twee vierkante meter.”

www.hofkevanbazel.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio