Begraafplaats Beveren-Leie met 4.500 m2 uitgebreid

Eerste urnenbos in Waregem krijgt vorm

Eerste urnenbos in Waregem krijgt vorm

Op de uitgebreide begraafplaats in Beveren-Leie komt het eerste Waregemse urnenbos. De bomen zijn al geplant. Foto: kvo

Waregem / Beveren-Leie -

De begraafplaats in Beveren-Leie is uitgebreid met 4.500 vierkante meter. Dat was nodig om plaatsgebrek te voorkomen. Ook het eerste Waregemse urnenbos krijgt er een plekje.

De begraafplaats in de Sint-Jansstraat in Beveren-Leie is groter geworden. Het 4.500 meter grote stuk grond tussen de Hoeve te Beaulieu en de begraafplaats is ingenomen voor die uitbreiding. Hierdoor is de begraafplaats nu 16.500 vierkante meter groot. Dat was nodig, want er dreigde plaatsgebrek. “Binnen een aantal jaar zouden we echt te weinig plaats hebben”, zegt bevoegd schepen Peter Desmet (CD&V).

“De begraafplaats is nu al bijna vol en het lijkt ons beter om op tijd uit te breiden dan te wachten tot het plaatsgebrek nijpend is.”

De uitbreiding vormt meteen ook de start van de aanleg van urnenbossen in Waregem. Oppositieraadslid Inge Vandevelde (Groen) lanceerde dat idee in de gemeenteraad van november. “We zijn wel moeten afstappen van het romantische idee dat er uit de afbreekbare urnen een boom groeit. Mensen hebben dat beeld van een urnenbos, maar dat is niet realiseerbaar want het duurt maanden vooraleer uit zo'n zaadje een boom groeit.”

Dus plantte het stadsbestuur zelf al een rij bomen, waartussen de urnen geplaatst kunnen worden. “We volgen hiermee het concept dat al op verschillende plaatsen in België wordt toegepast.”

Reglement aanpassen

Niet alleen in Beveren-Leie komt er een urnenbos. “We willen er op elke Waregemse begraafplaats aanleggen. Alleen op de oude begraafplaats op de Olm komt er vermoedelijk geen, omdat er daar amper nog graven bijkomen.”

Nog tegen het eind van dit jaar moet je er als Waregems burger voor kunnen kiezen om in een urnenbos begraven te worden. “Het begrafenis- en concessiereglement moet worden aangepast, vandaar dat het niet meteen kan ingevoerd worden”, zegt Desmet. “We stellen het reglement eerst op, daarna gaat het naar het schepencollege om het uiteindelijk aan de gemeenteraad voor te leggen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio