Hier blijft de lamp 's nachts toch branden

Hier blijft de lamp 's nachts toch branden

Bewoners Evi Van Den Heede, Remi De Merlier en Niels Van Heuverswijn met schepenen Maria Polfliet en Rik Soens en de verantwoordelijken van Eandis. Foto: kvo

Waregem -

De openbare verlichting in Waregem gaat 's nachts niet uit. In de plaats daarvan kiest het stadsbestuur ervoor om het licht te dimmen. De wijk op de site Interlin kreeg de primeur, binnenkort zijn parking Olm en de Zuidboulevard aan de beurt.

In tegenstelling tot heel wat andere steden en gemeenten in de regio blijft de openbare verlichting in Waregem 's nachts wel branden. Dat betekent echter niet dat de stad niet mee stapt in het ecologische en besparingsverhaal. “Wij kiezen ervoor om de lichten tussen 23 en 5 uur te dimmen in plaats van ze te doven”, zegt schepen van Energie Rik Soens (CD&V). “Zo blijft het veiligheidsgevoel bij mensen behouden, zit niemand in het donker en besparen we toch energie en geld.”

1.400 euro per jaar

De nieuwe verkaveling Site Interlin, waar ongeveer 130 woningen zijn gebouwd, kreeg de primeur. Het lampvermogen van de 62 verlichtingsarmaturen werd met vijftig procent teruggeschroefd. Op die manier wordt jaarlijks 5.000 kilowattuur aan energie minder verbruikt en 1.1 ton CO2 minder uitgestoten. Financieel gezien gaat het voor deze wijk om een besparing van 1.400 euro per jaar. De bewoners van de site Interlin werden pas na enkele weken ingelicht over de aanpassing. “Mocht ik niet op de hoogte zijn gebracht, had ik het waarschijnlijk nog niet door”, zegt Niels Van Heuverswijn (31), die al drie jaar in de Volkaardstraat woont. Het doven van de verlichting gebeurt dan ook op zo'n manier dat je er visueel amper iets van merkt. “Ik vind dit een goede oplossing. Er wordt nu toch bespaard, zonder dat we in het donker zitten”, vult Evi Van Den Heede (31) uit de Zegerstaat aan.

“Ik ga 's avonds graag met de hond wandelen, anders had ik dat in het donker moeten doen”, gaat bewoner Niels verder. “En wat met kindjes die willen buiten spelen? Dit is een veilige wijk, maar in het donker had dat niet meer gekund. Door die aanpassing kunnen ze nu wel buiten blijven spelen.”

De komende maanden wordt het licht nog op andere plaatsen gedoofd. “We passen de lichten aan op de plaatsen waar het technisch mogelijk is en waar het kostenplaatje verantwoord is”, zegt schepen van Openbare Werken Maria Polfliet (CD&V). “Nieuwe verkavelingen in Waregem worden in de komende jaren altijd op die manier verlicht. Op andere plaatsen wegen we af of de kosten om de technologie aan te passen in verhouding staan met de mogelijke besparingen. De komende maanden wordt de verlichting op onder meer de vernieuwde parking Olm en de Zuidboulevard aangepast.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees