Barista Valentine Wanders opent eigen zaak in Burgstraat: “Ik wil mijn klanten verwennen”

© fvv

Na een toer langs zowat alle grote koffiebars van Gent opent Valentine Wanders (33) vandaag, “eindelijk!”, haar eigen zaak in de Burgstraat. In Het Moment zal alles draaien om koffie, aperitief en boeken. “De droom die ik had sinds mijn zestiende, komt eindelijk uit.”

U kunt haar koffie al hebben geproefd bij Simon Says. Maar ook in Café Labath en in De Superette. Valentine Wanders moet zowat de bekendste barista van Gent zijn. Een nieuwe trendy koffieplek? De blonde met Nederlandse roots was er telkens bij.

“Ik heb overal prachtige kansen gekregen”, zegt ze. “Simon Turner van ­Simon Says heeft me veel geleerd. Bij Labath kreeg ik de kans om aan wedstrijden mee te doen. Ik was er vaak tot ’s nachts aan het oefenen. En De Superette ... Ja, voor Kobe Desramaults kunnen werken, is natuurlijk een geweldige ervaring.”

Wanders volgde hotelschool in Nederland. Ze werkte in sterrenrestaurants. Haar passie voor koffie kwam later pas, aangewakkerd door de barista met wie ze een relatie had.

Ze kwam een jaar of negen geleden aanwaaien in Gent, aangetrokken door de artisanale manier waarop hier vaak nog koffie wordt gebrand. “Dat heb je in Nederland veel minder”, zegt ze. “Net zoals jullie betere slagers en bakkers hebben.”