Kazachgate: handgeschreven briefje van Franse ex-minister brengt De Decker (MR) nog meer in opspraak

Kazachgate: handgeschreven briefje van Franse ex-minister brengt De Decker (MR) nog meer in opspraak

Foto: Photo News

Brussel -

De Franse ex-minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant heeft destijds in een handgeschreven briefje het “fantastische werk” geprezen van voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) voor Patokh Chodiev en zijn zakenpartners. Dat schrijven De Standaard en Le Vif woensdag. Later op de dag wordt Guéant verwacht in de parlementaire onderzoekscommissie rond Kazachtgate.

“Beste Damien, Ik heb A. De Decker aan de lijn gehad. Het is waar dat hij en zijn ploeg een fantastisch werk hebben gedaan dat niet anders kan dan de belangen van Frankrijk dienen. Mijn zorg nu is zeer prozaïsch, met name dat de advocaten die voor Chodiev gewerkt hebben hun geld krijgen. Kan jij een woordje doen bij Chodiev of laten een woordje doen? CG”, zo luidt het handgeschreven briefje gedateerd op 18 augustus 2011.

Het Franse gerecht kreeg het briefje van Damien Loras, een medewerker van het Franse Elysée en de Franse vertrouwensman van de Belgisch-Ozesbeekse miljardair Chodiev. Het is een bijkomende aanwijzing dat de Franse politiek baat had bij een oplossing voor de gerechtelijke problemen van Chodiev in België, die er uiteindelijk in maart 2011 is gekomen via een ongewoon snelle goedkeuring van de wet op de verruimde minnelijke schikking.

Woensdag komt Guéant vrijwillig getuigen voor de commissie-Kazachgate. Volgens De Standaard wordt verwacht dat hij in principe met open vizier kan spreken, aangezien zijn politieke carrière in Frankrijk is spaak gelopen op een veroordeling in een zaak van zwart geld.

Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen sprak woensdagochtend op de RTBF-radio van een “staatszaak” die erin bestond “een wet te maken op maat van drie criminelen”. “Dankzij lekken in de pers zijn we goed op weg om dat te kunnen bewijzen”, aldus de sp.a’er. “Ik hoop dat de passage van Claude Guéant ons zal toelaten een beter zicht te krijgen op wat er is gebeurd.”

“Door de documenten die de pers elke week uitbrengt, maar zeker door dit expliciete manuscript, wordt het voor de protagonisten in dit dossier wel erg moeilijk om de bewijzen en het schandalige karakter van deze Franse inmenging in Belgische overheidszaken nog te ontkennen”, reageerde ook Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet.

Over een mogelijke rol van MR-vicepremier Didier Reynders zei Van der Maelen nog dat er “tot op vandaag niets bewezen is”. “Maar er zijn aanwijzingen en het is de taak van de commissie om die van naderbij te bekijken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees