Netflix weigert verwijzing naar Zelfmoordlijn bij afleveringen ‘13 Reasons Why’

Netflix weigert verwijzing naar Zelfmoordlijn bij afleveringen ‘13 Reasons Why’
Brussel -

De Amerikaanse streamingdienst Netflix weigert om bij afleveringen van de veelbesproken reeks ‘13 Reasons Why’ verwijzingen te plaatsen naar de Zelfmoordlijn of zelfmoord1813.be. Dat heeft Gwendolyn Portzky, coördinator Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Hoewel de serie volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen “alle mediarichtlijnen met de voeten treedt” heeft een verbod of censuur volgens de CD&V-minister weinig zin. “Dat zou de aantrekkingskracht nog kunnen vergroten”, aldus Vandeurzen.

Over de Netflix-reeks ‘13 Reasons Why’ is de voorbije dagen en weken al redelijk wat inkt gevloeid. De reeks gaat over een 16-jarig meisje dat zelfmoord pleegt en voor 13 personen die daar volgens haar mee schuld aan hebben een boodschap heeft achtergelaten. De reeks is onder meer omstreden omdat de zelfdoding van het meisje erg expliciet in beeld wordt gebracht. Uit onderzoek blijkt dat zoiets kan aanzetten tot kopieergedrag.

Volgens experte Gwendolyn Portzky (VLESP) is de reeks niet zonder gevaar, met name voor mensen die met suïcidegedachten zitten. Zij heeft zelf ook contact opgenomen met Netflix België met de vraag om minstens bij elke aflevering die hier getoond wordt een verwijzing naar de Zelfmoordlijn en zelfmoord1813.be te plaatsen. Maar vanuit de Verenigde Staten werd die vraag afgewezen.

Portzky betreurt dat, maar kan ook enkel vaststellen dat men vanuit Vlaanderen weinig hefbomen heeft om een mastodont als Netflix iets op te leggen.

LEES OOK. Een zelfdoding in detail in beeld brengen, zoiets doe je niet! Of wel?

Omdat de reeks wel leeft onder jongeren, heeft VLESP intussen wel adviezen opgesteld voor ouders en scholen. Portzky: “Daarbij geven we het advies om erover in gesprek te gaan en een open discussie te voeren”.

Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (sp.a) vindt echter dat er forsere ingrepen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het “knippen van de zelfdodingsscène”. Ook Elke Van den Brandt (Groen) vindt dat er vanuit het voorzorgsprincipe misschien “straffere maatregelen” mogelijk zijn.

Een verbod of censuur van de reeks vindt minister van Welzijn Jo Vandeurzen echter geen goed idee. “Het lijkt ons belangrijk de reeks niet te gaan verbieden of in het illegale te duwen, aangezien dit de jonge doelgroep vermoedelijk alleen maar meer zal triggeren om er naar op zoek te gaan. (...) Als je iets expliciet verbiedt, kan het een nog grotere aantrekkingskracht krijgen”.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Corrigeer

MEER NIEUWS