Deze kraters worden beschermde monumenten

Deze kraters worden beschermde monumenten

Michel Delrue (78) en Jeanne-Marie Cousin (68) voor de Ultimokrater, een van de twee kraters die opengesteld worden op hun weides in Ploegsteert. Foto: ptb

Ploegsteert / Heuvelland / Mesen -

Tijdens de 100-jarige herdenking van de Mijnenslag zal het publiek een negental historische kraters kunnen bezoeken. Drie ‘privékraters’ worden eenmalig opengesteld door de eigenaars en een vijftiental kraters wordt binnenkort erkend als beschermd monument. “Het herdenkingsprogramma oogt indrukwekkend.”

Heuvelland, Mesen, de provincie, Vlaanderen en ambassadeurs van de betrokken WOI-landen presenteerden hun herdenkingsprogramma ‘Zero Hour’ rond de Mijnenslag, op 7 juni 100 jaar geleden. “Er zijn verschillende plechtigheden, een drietal expo’s en een internationaal concert op 10 juni. Topartiesten uit de deelnemende landen treden op met Ozark Henry, Wannes Cappelle en Koninklijke Harmonie Ypriana”, zegt Mesens burgemeester Sandy Evrard (MLM).

Gratis

“De expo’s en optredens zijn gratis, maar het publiek moet vooraf een parkeerplaats reserveren via www.zerohour.be. Na het concert vindt het gratis toegankelijk Kraterfront plaats.”

“Dit is een herdenkingsprogramma om u tegen te zeggen”, aldus Heuvellands burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen). “De nooit geziene ontploffing van negentien gigantische mijnen onder de Duitse stellingen tekenden het landschap. Veel van de voormalige littekens zijn idyllische plaatsen van stilte en rust geworden. Enkele natuurpareltjes liggen op privéterrein en zijn niet toegankelijk. We slaagden erin enkele verborgen relicten eenmalig te ontsluiten voor het brede publiek. Op 10 en 11 juni krijgt het publiek de mogelijkheid om ze te bezichtigen.”

Waterputten

Daartoe worden zestien begeleide busritten opgezet. “Bezoekers moeten vooraf inschrijven”, zegt vrijwilliger en gids Patrick Boone. “Op enkele plaatsen wordt theater gespeeld.”

Michel Delrue (78) en Jeanne-Marie Cousin (68) openen twee kraters op hun weides in Ploegsteert. “We verhuisden elf jaar geleden van Nieuwkerke naar deze boerderij, die heropgebouwd werd na de ontploffing. De kraters zijn nu waterputten voor koeien en schapen, en we onderhouden de kraters voor de volgende generaties.”

“Een vijftiental kraters in Heuvelland en Ieper wordt erkend als beschermd monument”, besluit Heuvellands schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “Vlaanderen krijgt dit vermoedelijk rond tegen de herdenking.”

INFO

www.zerohour.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio