Samenwerking tussen OCMW en basisscholen heeft resultaat

Warme maaltijden op school voor 1 euro: steeds meer kinderen maken er gebruik van

Warme maaltijden op school voor 1 euro: steeds meer kinderen maken er gebruik van

Stefaan Vercamer op bezoek in de basisschool KBO College in Oudenaarde, waar een medewerkster in aanwezigheid van directrice Ilse De Swaef de warme maaltijden bereidt. Foto: pdv

Oudenaarde -

Veertig procent meer kinderen met een OK-pas nemen een warme maaltijd op school. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een samenwerkingsproject tussen het OCMW en de scholen in Oudenaarde.

Het OCMW van Oudenaarde startte in september vorig jaar een samenwerking met alle Oudenaardse scholen uit het basisonderwijs om een warme maaltijd op school aan te bieden voor één euro aan kinderen uit gezinnen die in het bezit zijn van een OK-pas. Een gezin in Oudenaarde heeft recht op een dergelijk pas als het gezinsinkomen lager is dan de Europese armoedegrens en die is vastgesteld op 1.085 euro voor een alleenstaande en 1.627 euro voor een koppel.

Het samenwerkingsproject kwam er omdat uit een onderzoek bij de scholen in Oudenaarde werd vastgesteld dat verhoudingsgewijs maar weinig leerlingen uit gezinnen met een OK-Pas gebruikmaakten van de warme maaltijden op school. Meer nog, het bleek zelfs dat kinderen letterlijk met een lege boterhammendoos naar school kwamen.

“Vandaar dat het OCMW samen met de scholen een project uitwerkte om kinderen uit kansarme gezinnen toch aan te moedigen een warme maaltijd te eten”, licht OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V) toe.

“Om geen stempel te zetten op de kwetsbare kinderen wordt de rekening via de school en het OCMW geregeld en genieten kinderen uit gezinnen met een OK-pas automatisch van een warme maaltijd op school voor één euro.”

“We hadden als doelstelling vooropgesteld dat met het project jaarlijks twintig procent meer kinderen uit kansarme gezinnen een warme maaltijd zouden nemen op school. Maar tijdens de laatste vier maanden van vorig jaar ging het om liefst veertig procent meer kinderen uit kwetsbare gezinnen.”

“Dat is boven alle verwachtingen en de eerste indicaties voor 2017 geven eenzelfde trend aan. Door de goede samenwerking tussen de scholen en het OCMW lukt het om op deze manier de kinderarmoede en armoede in het algemeen in Oudenaarde op een positieve manier aan te pakken.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio