FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Macron dient klacht in tegen onbekenden na ‘verspreiden van valse geruchten’

Macron dient klacht in tegen onbekenden na ‘verspreiden van valse geruchten’

Affiches van Macron en Le Pen

Frans presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft een klacht ingediend tegen onbekenden wegens valsheid in geschriften en het verspreiden van vals nieuws.

Een paar dagen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kruisten Marine Le Pen en Emmanuel Macron woensdagavond tijdens een laatste debat de degens. Tijdens dat debat haalde Le Pen een gerucht ter sprake: het gerucht dat Macron een buitenlandse rekening zou hebben, om zo belastingen te ontduiken, op de Caraïben. De geruchten werden gelanceerd via sociale media. Le Pen zei woensdag tijdens het debat: “Ik hoop dat we binnenkort niet moeten vernemen dat u een offshore bankrekening heeft op de Bahamas....”. Macron reageerde meteen door dat te ontkennen. Macron voegde eraan toe dat hij dat ‘fake news’ betreurt.

Een dag later, donderdag dus, diende Macron vervolgens een klacht in tegen ’X’ wegens het verspreiden van die valse geruchten.

Het parket van Parijs heeft intussen een vooronderzoek geopend naar de klacht van Macron.

Valse documenten

De geruchten doken woensdag op sociale media op. Zo werden er ‘documenten’ verspreid waaruit zou moeten blijken dat Macron een buitenlandse rekening heeft, maar die zijn volgens Macron vervalst. “Het gaat om leugens en valse documenten”, zo klinkt het nog in het kamp van Macron. Een van de tweets waarin die ‘bewijzen’ van belastingontduiking opduiken, is er een van een pro-Trump-activist. De tweet werd gedeeld door vooral pro-Russische- en pro-Trump-accounts, zo blijkt uit analyses van onderzoeker Nicolas Vanderbiest.

Het team van Macron heeft laten weten dat de documenten in die tweets “volledig nep” zijn en dat het gaat om een cybercampagne om Macron te schaden.

Anticor, de Franse associatie die de strijd aanbindt tegen corruptie, had eerder al aangegeven dat er geen onregelmatigheden waren in de activa van Emmanuel Macron.

Corrigeer

Niet te missen

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN