N-VA hekelt trage verwezenlijking stadsrandbos

“Er is te weinig bos in Waregem”

“Er is te weinig bos in Waregem”

In 2013 werd met de opening van het speelbos een van de voorlopig laatste stukjes van het stadsrandbos gerealiseerd. Foto: kvo

Waregem -

Er wordt ook dit jaar niet verder gewerkt aan de realisatie van het stadsrandbos tussen Wielsbeke en Waregem. Ondanks de Vlaamse subsidies is de stad Waregem niet van plan om nieuwe gronden aan te kopen. “Omdat er gewoonweg geen te koop zijn.”

Er komt niet meteen extra bos in Waregem. Dat blijkt uit een vraag die raadslid Thea Mestdagh (N-VA) in de gemeenteraad heeft gesteld. “Vlaanderen lanceert opnieuw een subsidie voor de aankoop van gronden met het oog op bebossing. Je kan tot zestig procent van de aankoopprijs terug krijgen, met een maximum van 2,5 euro per vierkante meter. In Waregem is er amper bos, intekenen op die subsidie zou dus een goed idee zijn”, redeneerde Mestdagh. N-VA haalde er cijfers bij om te staven dat de aanwezigheid van bos in de stad zeer gering is. “Amper 2,5 procent van ons grondgebied bestaat uit bos. Dat is ferm onder het Vlaams gemiddelde van 13,7 procent en zelfs lager dan de gemiddelde 3,5 procent in West-Vlaanderen.”

Al twintig jaar bezig

Schepen van Groen Peter Desmet (CD&V) gooide als antwoord een al twintig jaar bestaand plan op tafel. “We werken al jaren aan de realisatie van een stadsrandbos, langs de grens met Wielsbeke. Maar zoiets realiseer je niet in enkele jaren. We hebben een overeenkomst dat telkens wanneer er bijvoorbeeld landbouwgrond in die regio te koop komt te staan, wij die samen met het Agentschap voor Natuur en Bos kunnen aankopen. Zo willen we op lange termijn een volwaardig stadsrandsbos van 240 hectare realiseren.”

Maar die gronden lijken niet zo snel vrij te komen. “Op dit moment is er geen enkel stuk grond dat we kunnen kopen, dus kunnen we ook niet intekenen op die subsidie. En onteigenen, dat zijn we niet van plan.”

N-VA verwijt de stad dan ook loze beloftes. “Deze subsidie was een mooie kans geweest om langs de Leie, tussen het Schoondalbos en Sint-Eloois-Vijve, opnieuw een stuk van het stadsrandbos te realiseren”, klinkt het. “We betreuren dat er ook dit jaar niks zal gebeuren. Alhoewel er al twintig jaar intensief aan gewerkt wordt”, repliceerde Mesdag.

Volgens schepen Desmet is er de voorbije jaren wel het een en het ander gebeurd in de realisatie van het stadsrandbos. “Vergeet niet dat we in 2013 het speelbos in Sint-Eloois-Vijve hebben geopend. We blijven echt wel ons best doen om ook de andere stukken te kunnen ombouwen tot bos, maar dat vraagt tijd.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio