Vastgoedprijzen in Rand volgen de inflatie

Nieuwbouw in trek: “Meer betalen of kleiner bouwen”

Nieuwbouw in trek: “Meer betalen of kleiner bouwen”

Vastgoedexpert Wouter De Neve merkt dat heel wat Brusselaars naar de Rand uitwijken voor betaalbaar vasgoed. Foto: jhp

Vilvoorde / Wemmel -

Vilvoorde is het goedkoopst, zowel wat de huur- als koopmarkt van woningen en appartementen betreft, Wezembeek-Oppem is in onze regio het duurst. Deze conclusie voor de Noordrand wordt bijgetreden door immo-expert Wouter De Neve van Immo Structura.

In Wezembeek-Oppem betaalde je het afgelopen jaar maar liefst 495.000 euro voor een woning, meteen goed voor de hoogste prijzen in onze regio. “Dat ligt binnen de verwachtingen”, zegt Wouter De Neve, algemeen directeur van vastgoedkantoor Immo Structura. “Wezembeek-Oppem is met stip de duurste gemeente. Je hebt er heel exclusief vastgoed en kapitaalkrachtige mensen die grotere en duurdere woningen kopen. Dat is ook het geval in buurgemeente Kraainem. Maar ook Wemmel, Meise, Merchtem en Grimbergen zijn nog dure gemeenten wat vastgoed betreft.”

Een beetje een vreemd resultaat is dat van Zaventem, vindt de Neve. “Dat zou nog duurder zijn dan Grimbergen, maar dat klopt volgens mij niet. Zaventem situeert zich volgens onze ervaringen op de immomarkt eerder dichter bij Vilvoorde, waar het vastgoed veel goedkoper is. Dat komt omdat Zaventem net als Vilvoorde en Machelen heel sterk is verstedelijkt en dat er vaak ouder vastgoed wordt aangeboden. De cijfers kunnen natuurlijk wat verschillen. Als er in 2016 enkele dure woonprojecten zijn opgeleverd, dan krijg je voor Zaventem een vertekend beeld.”

De verkoopprijzen van vastgoed in de rand volgen volgens Wouter De Neve de inflatie. “Er is zeker geen overaanbod, maar wel een grote vraag”, zegt hij. “Die wordt aangestuurd door beleggers en door de generatie babyboomers die een woning of appartement zoeken. Beleggers vluchten met hun kapitaal naar vastgoed omdat het op de bank niets opbrengt. Komt daar nog bij dat er in Brussel een enorme druk is op de prijzen omdat het aanbod van woningen en appartementen schaars is.”

Nieuwbouw

Nog volgens De Neve is in de rand vooral vraag naar nieuwbouw. “Mensen willen vastgoed dat helemaal voldoet aan de nieuwste normen qua isolatie, energie en technieken. Dat is dan wel duurder, ook al omdat er meer vraag naar is. Ze bouwen dan ofwel kleiner, of betalen meer.”

“Oudere woningen, zoals grote villa's uit de jaren 70, die niet mee geëvolueerd zijn met de nieuwste normen, geraken moeilijk verkocht. Die trend doet zich al langer voor”, zegt de vastgoedexpert. “Concreet komt het hierop neer: een oude villa die niet aan de normen voldoet, is eigenlijk enkel de prijs van de grond waard. Daar kan je dan nog 100.000 of 150.000 euro bovenop doen, zogezegd voor de woonst, maar meer niet. Zulke woningen worden ook vaak afgebroken om een nieuwe villa te zetten.”

Zellik versus Asse

Het goedkoopst wonen kan in onze regio in Vilvoorde, . “Je kan Vilvoorde een beetje vergelijken met het Mechelen van twintig jaar geleden”, zegt De Neve. “Er wordt wel gewerkt aan de herwaardering van de stad, maar er is nog ‘timmerwerk’ nodig. Vilvoorde en Zaventem krijgen instroom uit het Brusselse van mensen die het daar te duur vinden en goedkoper vastgoed zoeken.

Meer kapitaalkrachtige Brusselaars zoeken in de Noordrand naar vastgoed in Wemmel. Daardoor krijg je een verfransing én een enorme druk op de prijzen in Wemmel. Dat heeft als gevolg dat vooral Vlaamse inwoners van Wemmel uitwijken naar Merchtem, Meise, Grimbergen en Asse. Let wel: ze wijken uit naar de kleinere deelgemeenten van Asse, niet naar het verstedelijkte Zellik. Qua vastgoed is Asse in twee op te delen: je hebt de vastgoedprijzen in Zellik, die een pak lager liggen, en de rest van Asse, waar het duurder is.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio