Oostende voor Anker breidt flink uit

Oostende voor Anker breidt flink uit

De vlag wordt gehesen op de editie 2017 aan boord van de Mercator, voor de voorlaatste keer door de huidige organisatie. Foto: efo

Oostende -

Oostende voor Anker wordt vanaf 2019 overgenomen door Toerisme Oostende. De huidige kapitein van het evenement wordt dan raadgever.

Het maritiem historisch evenement wist 140 schepen vast te leggen. “Er zijn nog vijf authentieke viermasters ter wereld en één daarvan, de Russische Kruzensthern, komt naar ons evenement. We hebben ook zekerheid dat hij de haven binnenvaart en niet voor anker gaat voor de kust”, zegt Hubert Rubbens, bezieler van het evenement. “We strikten ook vijftig binnenlandse schepen en zetten de Loirevallei in de kijker met een ambachtendorp en vijf platbodems van die streek. Dit jaar focussen we op de binnenscheepvaart en komt Wallonië zich promoten. Een zeeschip is gemiddeld twaalf meter maar de binnenschepen, platbodems en spitsen zijn tussen de dertig en vijftig meter. Gelukkig is er dit jaar extra plaats, want ook in het dok aan de vistrap en de jachtclub liggen nu begaanbare pontons waardoor ook daar publiek ontvangen kan worden.”

Oostende voor Anker staat ook garant voor sfeer op kaaien: er zijn 105 optredens en er 125 stands. Er zijn ook replica’s van de karvelen Nao Victoria en Boa Esperanza waarmee ontdekkingsreiziger Magellaan in de zestiende eeuw voor het eerst rond de wereld voer. Leuk meegenomen dit jaar is dat ook de Mercator meedoet: terwijl alle andere schepen gratis toegankelijk zijn, geldt op Oostendes driemaster een voordeeltarief. Met de George Stephenson komt er ook een schip dat uitgerust is met tientallen fluiten.

In 2018 wordt ingezoomd op de honderdste verjaardag van de raid HMS Vindictive. “Daarvoor moeten we ons event dat jaar wat vervroegen naar begin mei. 2018 wordt meteen ook het laatste jaar dat de vzw Oostende voor Anker de organisatie op zich neemt. Er werd overeengekomen dat Toerisme Oostende het verder zal organiseren, maar dat onze ploeg wel betrokken blijft”, zegt Rubbens.

Oostende voor Anker vindt plaats in het hemelvaartweekend van 25 tot 28 mei. Er worden 200.000 bezoekers verwacht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio