Belgen blij dat valsspelers van Bardiani de straf krijgen die ze verdienen

Belgische renners over dopinggevallen in de Giro: “Slecht nieuws voor de Giro, goed voor ons”

Belgische renners over dopinggevallen in de Giro: “Slecht nieuws voor de Giro, goed voor ons”

Ben HERMANS Foto: PN

De Girokaravaan startte gistermiddag in Alghero zonder Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni van Bardiani-CSF. De twee valsspelers werden er nog vrijdagavond uit gegooid. “Slecht nieuws voor de Giro en de sport, maar goed voor de andere deelnemers”, reageert BMC-renner Ben Hermans.

Omdat de Internationale Wielerunie UCI het dossier van de twee dopingzondaars direct doorspeelde aan de disciplinaire commissie en omdat de uitslag van de B-stalen nog niet gekend is, kregen de zeven resterende fluomannetjes van Bardiani-CSF toch startrecht. Ze werden ook niet uitgejouwd in het volgelopen badplaatsje Alghero, waar de 100ste Giro vertrok. “Je weet op dit moment niet of die doping vanuit de ploeg werd georganiseerd, of dat dit individuele gevallen zijn. Je kan nu moeilijk na donderdagavond zeggen dat deze ploeg er eentje van slechteriken is”, reageerde Jasper Stuyven van Trek-Segafredo.

Frederik Willems, ploegleider bij Lotto-Soudal, kent het gevoel waarmee de zeven overgebleven renners van de Italiaans pro-continentale ploeg de start namen. Ik heb het ook meegemaakt bij Liquigas toen Manuel Beltran tijdens de Tour betrapt werd. Wij als ploegmaten waren toen maar wat blij dat we konden blijven rijden, al bakten we er nadien niets meer van. Na zo’n voorval wil je je extra hard inzetten, maar dat werkt vaak averechts. Het zal Bardiani waarschijnlijk ook overkomen.”

Ben Hermans is dan weer blij dat nog maar eens blijkt dat de antidopingcontroles werken, en dat de valsspelers er alsnog uitgegooid zijn. “Het is een domper, de 100ste editie leek een groot feest voor iedereen. We moeten blij zijn dat ze de straf krijgen die ze verdienen. Akkoord, Pirazzi ging de Giro niet winnen, maar net als ik zou hij wel voor ritzeges gaan. Als zo iemand dan je prijsje afpakt, is dat erger.”

Stuyven en Hermans laten weten dat er donderdagavond snel werd overgegaan tot de orde van de dag. “Je weet dat dit kan gebeuren”, aldus Hermans. “Je staat er beter niet te lang bij stil. Anders moet je elke renner die rap rijdt, beginnen te verdenken.”

Voor Bardiani kunnen deze dopingdossiers nog leiden tot een schorsing, van 15 tot 45 dagen, maar dat is normaal gezien voor na de Giro.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.