Leerlingen Drie Hofsteden bereiden gerechtjes met... insecten

Van quiche met krekels tot meelwormyoghurt

Van quiche met krekels tot meelwormyoghurt

Volgend jaar hoopt leraar en chef Patrick vogelspinnen op het menu te kunnen zetten. Voorlopig houdt hij het op meelwormen en krekels. Foto: djr

Kortrijk -

Kalfsblanket of chocomousse, als leerling aan de hotelschool is het verplichte kost. De restaurantafdeling in Athena Drie Hofsteden in Kortrijk gaat de meer exotische toer op. Daar staan namelijk wormen, krekels en larven op het menu. Smakelijk!

Insecten bij de vleet? Een bus onkruidverdelger ledigen, een pets met de pantoffel of de dierenbeul uithangen en de beestjes in brand steken. Niet in Athena campus Drie Hofsteden. Daar vliegen de krekels en kevers sinds dit schooljaar de kookpotten in.

In het specialisatiejaar Wereldgastronomie krijgen de leerlingen namelijk kooklessen met insecten. “Op onze opendeurdag wilden we uitpakken met iets nieuws en zo richtten we een insectenbar in. Die sloeg aan en dus besloten we nog een stapje verder te gaan”, zegt leerkracht Patrick D'hondt. Wenkbrauwen werden gefronst en neuzen opgetrokken. “Maar ik kreeg toch meteen groen licht van de directie en het team.”

In Kortrijk koken ze met verschillende soorten insecten. Er zijn de meelwormen en vliegenwormen, motlarven en wasmotten, krekels en sprinkhanen. Tip bij die laatste: “Snij de vleugeltjes eraf, anders blijven de weerhaken in je keel zitten.”

De leerlingen hebben ondertussen al heel wat gerechtjes achter de kiezen. Quiche van insecten, gevulde wraps, yoghurtdrink – die sowieso al gekleurd wordt met rode luizen – gegrilde krekels op stokjes, gevulde champignons, .... De mogelijkheden zijn eindeloos. Of iedereen ze lekker vindt? “Ik kom er niet aan, bweikes”, gilt een van de leerlingen. Patrick lacht. “Het zit eigenlijk gewoon tussen de oren. Maar zelfs mijn collega Annelies denkt er niet aan om er eentje in haar mond te steken.”

Vogelspinnen

Toch gaat het niet enkel om lekker eten. “We koppelen dat terug aan het grotere plaatje. We eten asperges ingevoerd uit Peru of boontjes uit Ghana, maar denken niet na over onze ecologische voetafdruk. Er zijn mensen die hongerlijden omdat hun oogst is weggevreten door een plaag. Maar stel je voor dat we die beesten allemaal konden vangen. We zouden de helft van de bevolking kunnen voeden. Sowieso is het de toekomst”, filosofeert Patrick.

Ook de school ziet toekomst in het insectenverhaal. Zo denkt ze erover na om binnenkort insectengerechten te serveren aan de gasten die op dinsdag en donderdag komen eten in het schoolrestaurant. Voor Patrick is het verhaal evenmin al helemaal geschreven. “Ik zou ook graag spinnen op het menu zetten, maar die zijn nog duurder dan de gewone insecten”, weet de leerkracht/chef. “Dan zou ik vogelspinnen meenemen naar de klas en laat ik ze over de armen van de leerlingen lopen. Want, je mag nog je theorie zo goed verkopen, zonder de zintuigen te prikkelen, lukt het niet.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio