Over hele gemeente komen er zes met peters en meters

Mathias Sercu huldigt allereerste boekentil in

Mathias Sercu huldigt allereerste boekentil in

BV Mathias Sercu kwam naar Lubbeek om de eerste boekentil aan de Sint-Martinuskerk in gebruik te nemen. Foto: fg

Lubbeek -

Met de nodige omkadering zakte Matthias Sercu vanuit Gent af om de allereerste boekentil in Lubbeek in gebruik te nemen. Ook in de andere deelgemeenten worden de komende weken nog een vijftal boekentillen geplaatst. Ze staan ter beschikking van de lezers.

Het was tijdens de gemeenteraad van 24 februari vorig jaar dat oppositieraadslid Werner Boullart (Groen) het idee opperde om her en der in de gemeente boekentillen te plaatsen. Eerst werd het voorstel lauwtjes onthaald, maar langzaam groeide de hoop dat ze er toch zouden komen.

“Boekentillen zijn gesloten kastjes waarin mensen hun gelezen en overbodige boeken kwijtraken en waar ze een nieuw boek kunnen uitnemen. We noemen ze ook ruilkasten”, zegt Werner Boullart.

“Het principe is dat iemand die boeken ontleent, ook zelf boeken in deze ruilkast achterlaat. Natuurlijk zijn we tevreden dat de eerste boekentil er staat en er nog een vijftal andere zullen volgen. Op die manier komen boeken niet terecht bij het oud papier, maar krijgen ze een tweede leven.”

De eerste boekentil staat aan de toegang tot de kerk Sint-Martinus in Lubbeek. Vlakbij staat er een rustbank, waar gebruikers zich kunnen ontspannen.

“Voor elke boekentil zijn een aantal peters en meters aangesteld”, zegt schepen van Cultuur Davy Suffeleers (N-VA). “We noemen ze ook ‘toezichters’ die wonen in de omgeving van de boekentil. Ze fungeren als aanspreekpunt en geven uitleg bij de werking. Ze staan in voor het onderhoud en houden toezicht op de aangeboden boeken en tijdschriften, waarbij ze aanstootgevende boeken of exemplaren in slechte staat verwijderen.”

De andere boekentillen komen aan de scholen in Binkom, Pellenberg en Linden, de Jeugdsquare in Hoog-Linden en de parochiezaal van Sint-Bernard.

Nationale peter

BV Mathias Sercu, de nationale peter van ‘Books in Boxes’, kwam de boekentil inhuldigen. De komende weken worden de boekentillen op de andere aangeduide locaties geplaatst. De tillen zelf werden gemaakt in het instituut Sint-Jan Baptist in Zelzate, waar de aanmaak kadert in het werkprogramma.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio