FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Macron wint verkiezingen en wordt president van Frankrijk

Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. Hij haalde het met meer dan 66 procent van de stemmen van Marine Le Pen. De opkomst lag lager dan bij de vorige verkiezingen. Zondagnamiddag was er even opschudding toen het binnenplein van het Louvre moest ontruimd worden, maar dat bleek loos alarm.

 

HERLEES ONZE LIVEFEED ONDERAAN DIT ARTIKEL

Emmanuel Macron is zondagavond verkozen tot nieuwe president van Frankrijk. Dat resultaat kwam om 20 uur binnen, net na het sluiten van de laatste stembureaus. Dat Macron het zou halen, was voorspeld in de peilingen. Ook de eerste voorlopige resultaten, via Waalse zender RTBF, gaven in de namiddag al aan dat Macron het zou halen. 

Toen om 20 uur bleek dat Macron het ook echt haalde, gaf zijn tegenkandidate Marine Le Pen niet veel later haar nederlaag toe. Ze dankte haar supporters en belde Macron al om hem te feliciteren. "Omdat ik het belang van het land in mijn hart draag, hoop ik dat hij slaagt."

Zo'n uur na de eerste resultaten gaf Macron een eerste speech. Hij zei dat hij de woede en de angst van de Fransen die voor extreemrechts gestemd hebben, begreep

Lage opkomst

Zowat 45,7 miljoen mensen in Frankrijk zijn stemgerechtigd, net als 1,3 miljoen Fransen die in het buitenland leven en in Franse ambassades konden gaan stemmen. In de Franse overzeese gebieden kon zaterdag al worden gestemd. De eerste stembureaus in Frankrijk gingen zondagochtend open om 8 uur. In de grote steden bleven die open tot 20 uur, elders tot 19 uur.

Maar de opkomst was laag. Zo'n 25 procent van de Fransen ging niet stemmen. Ook een recordaantal Fransen stemde ongeldig of blanco: 11,5 procent. 

Gaan stemmen in de voormiddag

Zowel Macron als Le Pen gingen stemmen rond 11 uur. Macron deed dat samen met zijn echtgenote Brigitte Trogneux in het gemeentehuis van zijn woonplaats Le Touquet, Le Pen ging naar een schooltje in haar woonplaats Henin-Beaumont. Aftredend president François Hollande werd dan weer gespot in kiesdistrict Tulle, waar hij iedereen opriep om op Macron te stemmen.

Louvre ontruimd

Even was er ook opschudding. Het binnenplein van het Louvre, waar Macron zijn kiezers zou toespreken, moest ontruimd worden. Toeristen en journalisten werden geëvacueerd. Rond 14.30 uur werd het plein weer vrijgegeven. 

Corrigeer

Niet te missen

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN