Inwoners mogen dorp mee herinrichten: “Minder verkeer aub”

Inwoners mogen dorp mee herinrichten: “Minder verkeer aub”

De plannen zijn nog niet klaar, maar één ding is zeker: de auto zal niet meer alomtegenwoordig zijn in Hansbeke. Foto: mco

Nevele -

Een weekje brainstormen over de toekomst van Hansbeke leverde één duidelijke conclusie op: het verkeer moet uit het dorp om de Nevelse deelgemeente weer te laten leven. Met ideeën zoals dit gaan ruimtelijke planners nu aan de slag.

Er is heel wat op til in Hansbeke. Infrabel plant een verdubbeling van het aantal spoorlijnen in het dorp en - hoe traag het proces ook mag gaan - ooit zal de rondweg er wel komen. Omdat die veranderingen een gigantische impact hebben op een dorp als Hansbeke, werkt de gemeente aan een beheersplan voor het erfgoed én aan een masterplan voor de totale herinrichting van het dorp.

Gekoppeld aan dat masterplan organiseerde het gemeentebestuur van Nevele, samen met planningsbureau Artgineering, een inspraakmoment. Niet op één avond, maar gespreid over een hele week.

“De veranderingen die Hansbeke zullen treffen, zijn onomkeerbaar. Het is aan ons om net uit die veranderingen nieuwe kansen te puren voor het dorp”, zegt Stefan Bendiks, ruimtelijk planner bij Artgineering. Samen met inwoners werkte het bureau enkele voorstellen uit om Hansbeke klaar te stomen voor de toekomst.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio