Fit & Gezond

Julián (18) vond de beha uit die zijn mama had kunnen redden

Julián (18) vond de beha uit die zijn mama had kunnen redden

Foto: *

Julián Ríos Cantú uit Mexico was nog maar dertien jaar toen zijn mama borstkanker kreeg. Nu is hij achttien en heeft hij een beha uitgevonden die borstkanker in een vroeg stadium moet helpen ontdekken.

"Toen ik dertien was, kreeg mijn moeder voor de tweede keer de diagnose borstkanker", zegtJulián in een promofilmpje voor de beha. "De tumor ging van de grootte van een rijstkorreltje tot een golfbal op minder dan zes maanden. De diagnose kwam te laat en mijn moeder verloor allebei haar borsten en bijna haar leven."

Omdat hij las dat één op acht vrouwen in haar leven geconfronteerd wordt met borstkanker, wilde Julián daar iets aan doen. Hij vond 'Eva' uit, een beha die verschillen in temperatuur in de borst kan aanvoelen. Sensoren meten de temperatuur en analyseren de huid en houden veranderingen bij op een app. "Als zich een tumor ontwikkelt, is er meer bloed en veranderen de temperatuur en de textuur van de borsten", aldus Julián. "Als er zich een duidelijke verandering voordoet, kan je je laten screenen bij een dokter."

De uitvinding van Julián zal ten vroegste binnen twee jaar op de markt zijn omdat ze eerst nog verschillende testen moet ondergaan om erkend te worden. Hij won wel al de eerste prijs van de Global Student Entrepreneur Awards (GSEA), waar hij samen met twee vrienden zo'n 18.000 euro mee verdiende om het project verder te ontwikkelen. 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees