Metaal- en techologiesector lokt jongeren naar Sint-Baafsplein

© David Van Hecke

© David Van Hecke

© David Van Hecke

© David Van Hecke

© David Van Hecke

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Op Boetiek Techniek kon Gent zaterdag onder de Belforttoren kennis maken met het technisch talent van jongeren die lessen volgen op scholen waar metaal- en techniek aangeleerd wordt. Voor de vierde keer streek de Oost-Vlaamse metaal- en technologiesector er neer met een twintigtal stands om de sector te promoten. Jongeren konden op een speelse manier in contact komen met de metaal- en technologiesector en zo hun eigen technisch kunnen ontdekken.

rtl, foto David Van Hecke

Geert Verschraegen, van TOFAM Oost-Vlaanderen: “De metaal- en technologiesector is één van de grootste werkgevers van Oost-Vlaanderen. Toch ondervinden we moeite om voor de openstaande vacatures geschikte kandidaten te vinden.” Met workshops en doe-activiteiten wil de sector de jongeren kennis laten maken met alle aspecten van techniek. Geert Verschraegen: “En met jongeren bedoelen we zowel jongens als meisjes. Want zij zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in wat we de STEM-richtingen noemen: Science, Technology, Engineering en Mathematics. Het gaat over bachelors technologie en ICT, industrieel ingenieurs, burgerlijk ingenieurs en masters informatica, profielen die voor onze sector van zeer groot belang zijn.” Bekroonde uitvinders Eén jongedame die alvast helemaal voor de technologische sector heeft gekozen is Julie Sergeant die had deelgenomen aan de Boetiek Techniek uitvinderswedstrijd. Voor haar uitvinding van een website waarop je je schoolwerk kan oefenen had de jury een speciale jury-prijs in het leven geroepen. Jan Muylaert, TOFAM Oost-Vlaanderen: “Wij van de jury waren zo overdonderd van deze jongedame dat we het opportuun vonden om haar ook nog een prijs te schenken voor haar project: een eigen gemaakte website om huistaken te oefenen. Met deze jongedame is de toekomst van de technologische sector verzekerd, ze heeft een groot technisch talent en dit moeten we belonen.” Andere winnaars van de uitvinderswedstrijd waren:

Hoofdwinnaars- Individueel: Partybox (Jorian Burssens)- School: Plantenverzorger klas (school Pius X – klas 6LB - Mr. Jetro Dokter)- Vrienden: De verkeersveilige vrachtwagen (De uJJLen) Deelprijzen: - Originaliteit: Aardappelplanter (E-Einsteiners) - Bruikbaarheid: Onzichtbare boekensteun (school BVL HTI Sint-Antonius - Mr. Thijs Mackelberg)- Schoonheid: Technowolf Arcade (Dylan Lejeune)