Kasteel Van Duyse staat opnieuw te koop

De renovatie van het Kasteel Van Duyse is zo goed als klaar. Foto: ies

Lokeren -

Het Kasteel Van Duyse in Lokeren waar tot enkele jaren geleden het vredegerecht was gevestigd, staat opnieuw te koop. De eigenares blaast haar plannen om het om te vormen tot een restaurant-brasserie noodgedwongen af. De renovatie was bijna achter de rug.

“Tijdens de renovatiewerken is mijn partner overleden”, vertelt eigenares Mieke De Clercq met een krop in de keel. “Ik zag het in mijn eentje zowel mentaal als financieel niet meer zitten om met het project door te gaan. De exploitatie zou te zwaar zijn. Ik hoop dat ik hiermee duidelijkheid verschaf en de vele geruchten rond het project kan uitklaren.”

De Clercq werd vorig jaar, na een lange biedprocedure met de stad Lokeren, voor 286.501 euro eigenares van het pand dat al vele jaren leegstond. Het gebouw was ooit eigendom van de familie Van Duyse-Blanchaert, die op de site een kurkfabriek had en de villa bewoonde. De Clercq was met volle moed begonnen aan de renovatie van het pand. “Naast isolatiewerken, kleine herstellingen aan het houtwerk en het vernieuwen van alle leidingen hebben we vooral de authentieke elementen weer naar voren gebracht. Zo hebben we verflagen weggehaald, hebben we kasten en muurdecoraties hersteld en lambriseringen en andere versieringen gerestaureerd. Hiervoor werkten we samen met de Antwerpse universiteit. Het gebouw is ook volledig beschermd”, aldus De Clercq.

Eer en glorie

Ze wou het kasteel omvormen tot een ‘culinesserie’ waar mensen ‘culinair’ kunnen eten maar toch de prijs van een brasserie betalen. Daarnaast was er ook een woongedeelte voorzien en werden op de eerste verdieping vergaderzalen ingericht. “De werken zijn zo goed als afgerond. Hier en daar nog een likje verf en het interieur is helemaal af. Nadien moet enkel de tuin nog worden aangelegd en dan kan het gebouw in al zijn eer en glorie weer pronken.”

De huidige eigenares hoopt uiteraard dat een eventuele koper haar droom om er toch nog een horeca-bestemming aan te geven kan uitvoeren. “Maar het gebouw kan ook als kantoorgebouw of dienstencentrum gebruikt worden of een andere commerciële of openbare invulling krijgen. "

Zelf wil ze na een zeer intensieve en moeilijke periode nu vooral even tot rust komen. “Maar misschien begin ik in de toekomst ooit nog wel opnieuw een soortgelijk project om mijn droom toch nog te kunnen realiseren.”

Een verkoopprijs voor het pand wil De Clercq niet bekendmaken. Daarvoor verwijst ze naar de vastgoedmakelaar Immonovas uit Deurle die het pand in portefeuille heeft.

INFO

www.immonovas.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees