FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Overwinningsspeech van Macron: “Heb de woede en angst van de Fransen begrepen”

“Een nieuw hoofdstuk begint, een hoofdstuk van hoop en van herwonnen vertrouwen.” Dat was een eerste reactie van Emmanuel Macron vanavond bij het persagentschap AFP op zijn overwinning bij de Franse presidentsverkiezingen.

LEES OOK. LIVE. Macron wint verkiezingen en wordt president van Frankrijk

“Het is een grote eer en een enorme verantwoordelijkheid”, zei Macron tijdens zijn eerste toespraak. Hij richtte zich in die speech tot alle Fransen. “Ik zal al mijn energie gebruiken om jullie vertrouwen te verdienen.”

Hij zei dat hij de zwaksten in de samenleving wil beschermen en dat hij de band tussen de EU en de burgers wil verbeteren. Hij zal er ook voor proberen te zorgen dat er een einde komt aan de verdeeldheid in Frankrijk. “Ik zal Frankrijk en Europa blijven verdedigen”, vervolgde Macron. “Vanavond begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Frankrijk. Door werk, cultuur en onderwijs zullen we een betere toekomst smeden.”

LEES OOK. Le Pen na nederlaag: “Front National moet herbronnen”

Macron zei ook de woede en angst bij veel kiezers te begrijpen waardoor Le Pen veel stemmen kreeg. Hij zei dat hij rekening zal houden met het succes van extreemrechts en dat hij respect heeft voor de kiezers die voor extreemrechts gestemd hebben. De goede resultaten van extremistische partijen zijn voor Macron een “verplichting om de natie en Europa te verenigen, waarbij niemand mag worden uitgesloten. Ik zal de verdeeldheid die ons land ondermijnt bestrijden. Ik zal met al mijn kracht tegen de breuklijnen strijden die ons verdelen.” Macron wil de angst verminderen en de Fransen weer hoop geven.

Macron beloofde tijdens zijn speech ook nog dat Frankrijk het voortouw zal nemen in de strijd tegen terrorisme en dat hij zich bewust is van de gevaren van de klimaatverandering. “Zolang het gevecht duurt, zullen wij vechten”, zei hij over dat eerste.

"Iedereen zei ons dat dit onmogelijk was"

Nadien sprak Macron om 22u45 ook nog zijn supporters toe op het plein voor het Louvre. Toen hij naar het podium wandelde, weerklonk de Europese hymne, en niét het Franse volkslied. "Ik wil het woord richten tot zij die stemden, om de republiek te beschermen tegen extremisme. Ik zal trouw zijn, en de republiek beschermen", sprak Macron. "Iedereen zei ons dat dit onmogelijk was. Maar ze kenden Frankrijk niet. Vanavond winnen jullie. Vanavond wint Frankrijk."

Hij richtte zich ook tot de kiezers van Le Pen: "Ik respecteer hen. Maar ik zal er de komende 5 jaar alles aan doen opdat ze nooit nog een reden hebben om voor extreemrechts te stemmen. Vanavond zijn er enkel Fransen, het volk van Frankrijk verenigd."

"Europa, de wereld kijkt naar ons en wil dat we de geest van de verlichting en de vrijheid verdedigen", zei hij. Macron zei ook Frankrijk de immense taak heeft om Europese eenheid herop te bouwen, om de economie te herstellen en om veiligheid te verzekeren". 

"Onze taak is enorm", vervolgde Macron. "En het zal de inzet van iedereen vragen."

Daarna kwam ook zijn echtgenote Brigitte op het podium. Samen zongen ze het Franse volkslied; Marcon met de hand op het hart. 

Corrigeer

Niet te missen

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN