Na Optima-affaire: deze strenge regels legt Gentse politiek zichzelf op

Na Optima-affaire: deze strenge regels legt Gentse politiek zichzelf op

Daniël Termont (SP.A) kwam voor de Optimacommissie omdat hij twee keer met een vliegtuig van Optima naar Cannes was gevolgen. Toen heette dat “onvoorzichtig”; volgens de nieuwe spelregels is het een duidelijke deontologische fout. Foto: blg

Gent -

Een halfjaar na de Optima-affaire liggen strengere spelregels klaar voor de Gentse politiek. Verdwijnt: de regel die burgemeester Daniël Termont toeliet om twee keer op een door Optima betaalde privé­jet naar Cannes te vliegen. Ook voor extra mandaten worden de regels strenger.

Niet fout, wel onvoorzichtig. Met dat oordeel eindigde vorig jaar de Optima-affaire. De omgang van ­Daniël Termont (SP.A) met de omstreden Optima-topman Jeroen ­Piqueur deed het stadhuis maandenlang op zijn grondvesten daveren. Termont was tien jaar geleden twee keer met een door Optima betaald privévliegtuig meegevlogen naar het Franse Cannes.

Termont ging daar op een beurs Gentse vastgoedprojecten bespreken en investeerders naar de stad lokken. Maar een burgemeester die vliegt op een privéjet van een bouwontwikkelaar: mag dat?

Het was geen fout, maar wel een onvoorzichtigheid, besloot de Optimacommissie. Daarvoor wees men naar een uitzondering in de deontologische code. Dat zijn de spelregels voor alle verkozen politici in Gent en hun medewerkers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees