Stadsbestuur wil samen met bewoners toch al plannen maken

Geen geld voor nieuwe stationsbuurt

De stationsomgeving zal nog enkele jaren moeten wachten op een opfrisbeurt. Foto: ies

Lokeren -

Het station van Lokeren heeft met 25.000 opstappende pendelaars zowat 10 procent meer gebruikers dan het station van Sint-Niklaas. Maar noch bij de NMBS noch bij ­ De Lijn is er geld om op korte termijn grote investeringen te doen

De hoop, die zowel het stadsbestuur als de buurtbewoners al sinds 2014 bij het bekendmaken van de plannen koesterden, om een nieuw uitzicht aan de omgeving van het station te geven, gaat dus voor enkele jaren in de koelkast. “We hebben inderdaad van beide instanties een brief gekregen dat er tot 2020 geen geld uitgetrokken is. Zonder centen van De Lijn en de NMBS kunnen we niet verder. Zij zijn de belangrijkste spelers in dit project”, bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening Filip Liebaut (CD&V).

Op korte termijn zou alleen Infrabel van plan zijn om de perrons in het station te verhogen en ook te investeren in digitale communicatieschermen. Maar van het geplande parkeergebouw of van een nieuwe toegangsweg om langs de Tweebruggenstraat ook de achterzijde van het station bereikbaar te maken, is vooralsnog geen sprake. We kunnen ook nog geen werk maken van de verfraaiing van de omgeving of de heraanleg van de pleinen en straten rond het station”, zegt Liebaut.

Nog dit jaar inspraakronde

Toch wil de stad niet bij de pakken blijven zitten. “We hebben een projectsubsidie gekregen en gaan met de mensen van ‘Thuis in de stad’ al plannen voorbereiden voor wanneer de budgetten er ooit zullen zijn. Heel belangrijk in dat traject wordt de inspraak van de buurtbewoners, de pendelaars en uiteraard ook de handelaars. We willen die inspraakronde nog dit jaar realiseren”, aldus Liebaut die ook van zijn collega’s in Hasselt vernam dat ook daar de plannen wegens budgettaire redenen voor een tijdje zijn uitgesteld.

Bernard Van Den Driessche, die op het Stationsplein zowel restaurant als B&B Vienna uitbaat, is niet ontevreden, maar hoopt wel dat de plannen niet definitief opgeborgen zijn. “De jongste maanden zijn er heel wat nieuwe handelszaken in de buurt opengegaan en hebben ook heel wat eigenaars investeringen gedaan in hun gebouwen. Er is ook heel wat nieuwbouw bijgekomen en er liggen nog een pak plannen op tafel. Daardoor heeft de buurt al een flinke upgrade gekregen. Ingrijpende wegenwerken zouden voor die mensen zeker geen goede zaak zijn. Maar uiteraard hopen we op termijn wel dat ook het openbaar domein wordt aangepakt en dat we dan als rechtstreekse betrokkenen worden gehoord”, aldus Van den Driessche.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio