Topman transportbedrijf aangehouden na huiszoekingen

Topman transportbedrijf aangehouden na huiszoekingen

Foto: rr

De speurders hebben gisteren na hun interventie bij transporteur Jost Group vier personen voor een uitgebreider verhoor meegenomen. Onder hen gedelegeerd bestuurder Roland Jost. Samen met twee andere verdachten werd Roland Jost later op de avond aangehouden, bevestigde de woordvoerster van Jost Group. De ­activiteiten van het bedrijf komen hierdoor niet in het gedrang, zei ze.

Zo’n 80 speurders van de federale gerechtelijke politie en 40 leden van de verschillende sociale en fiscale inspectiediensten hebben maandag een 20-tal huiszoekingen uitgevoerd bij het transportbedrijf JOST International, in een onderzoek naar grootscheepse sociale fraude. Daarbij zijn vier personen opgepakt, zo meldt het federaal parket.

Jost Group wordt verdacht van sociale dumping omdat het Oost-Europese chauffeurs in ons land aan het werk zou hebben gezet onder de voorwaarden die in hun thuisland gelden. Daarnaast worden de arbeidsomstandigheden voor die chauffeurs beschouwd als een vorm van mensen­handel.

Fraude met sociale zekerheid

“In België verblijvende arbeiders werden ook frauduleus aan de Luxemburgse sociale zekerheid aangegeven”, aldus het federaal parket. “Het vermoeden bestaat dat de criminele organisatie haar activiteiten in werkelijkheid gewoon voortzet vanuit België en de Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs ten onrechte tewerkstelt door ze fictief aan te geven bij de buitenlandse sociale zekerheid. Op die manier omzeilt de veronderstelde criminele organisatie de Belgische sociale zekerheid. De misdrijven zouden ook gepleegd zijn ten koste van de rechten van de Roemeense arbeiders die recht hadden op een aanzienlijk hoger loon dan wat ze effectief betaald kregen.”

Vermoedens van mensenhandel

De werknemers en de Belgische sociale zekerheid samen zouden in totaal zo’n 55,3 miljoen euro zijn misgelopen, in de periode 2014-2016. Omwille van de uiterst moeilijke omstandigheden waarin de chauffeurs aan het werk gezet werden, zijn er ook vermoedens van mensenhandel. Zo moesten de chauffeurs in hun truck wonen en slapen gedurende 4 tot 6 weken, en moesten ze bijzonder lange werkdagen presteren.

Jost Group werd in 1958 opgericht door Nicolaus Jost. Roland Jost nam het bedrijf in 1986 over toen zijn vader overleed. Het bedrijf is uitgegroeid tot een Europese speler van formaat op de transportmarkt. Het heeft ongeveer 1.650 mensen in dienst. Jost Group heeft twee filialen in Oost-Europa: in Roemenië, waar een kleine 400 mensen werken, en in Slovakije, met 75 werknemers.

Lees ook: Bende fraudeert voor meer dan 55 miljoen euro via sociale zekerheid

Corrigeer

NIEUWS