België krijgt er een nieuwe gemeente bij: Oudsbergen

Opglabbeek / Meeuwen-Gruitrode -

Oudsbergen. Onder die naam gaan de Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode samen. De fusiegemeente moet vanaf 2019 een feit zijn. De naam verwijst naar een natuurgebied dat aan beide gemeenten grenst.

Vanaf 2019 moeten de fusie tussen Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode een feit zijn. Vanaf dan gaan ze samen voort onder de naam Oudsbergen. De gemeente zal 23.379 inwoners tellen en 116,24 vierkante kilometer groot zijn. In oppervlakte wordt de gemeente de grootste van de provincie Limburg.

België krijgt er een nieuwe gemeente bij: Oudsbergen
Foto: BELGA

Vier namen

Die nieuwe naam verwijst naar het natuurgebied met een aantal landduinen dat aan beide gemeenten grenst. De Oudsberg is de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen.

België krijgt er een nieuwe gemeente bij: Oudsbergen
Foto: BELGA

De andere mogelijkheden waren Donderslag, Oudsberg of Broekstede. Donderslag refereert aan de oeroude plaatsnaam van het gebied en Broekstede verwijst naar de broeken (meren) in beide gemeenten.

Een volksjury van 46 inwoners had de vier namen gekozen uit 869 inzendingen. Daarna mochten de inwoners uit de gemeenten, ouder dan twaalf jaar, stemmen.

4479 van de 20255 kiesgerechtigde inwoners brachten hun stem uit. Oudsbergen kreeg 63 procent van de stemmen, gevolgd door Oudsberg (13 procent), Donderslag (13 procent) en Broekstede (12 procent).

Op 26 juni wordt de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek officieel goedgekeurd op beide gemeenteraden. Nu verschuift de focus nog naar straatnamen die in beide gemeenten voorkomen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees