Nieuw voorstel op tafel: “Maak replica's van leeuwen aan Menenpoort”

Nieuw voorstel op tafel: “Maak replica's van leeuwen aan Menenpoort”

De Facebookpagina van Dirk Vandenbulcke en Dimitry Soenen om de leeuwen blijvend aan de Menenpoort te houden, kreeg al 362 likes. Foto: thv

Ieper -

Patrick Benoot (Open Ieper) wil dat de leeuwen aan de Menenpoort replica’s krijgen die blijven staan. Daarvoor werd zelfs al een Facebookpagina opgericht. De bevoegde schepen Jef Verschoore wil het idee rijpingstijd geven.

“Veel Ieperlingen vinden het nu al jammer dat we na 11 november opnieuw afscheid moeten nemen van de leeuwen die dan terugkeren naar het Australische Canberra”, zegt oppositieraadslid Patrick Benoot (Open Ieper). “Kan er niet nagedacht worden over replica’s om de originele leeuwen te vervangen? Gebeeldhouwd door kunstenaars of waarom niet met 3D-printing”, vroeg Benoot zich af tijdens de Ieperse gemeenteraad van maandagavond.

De leeuwen zijn nog maar sinds 24 april terug op post, nadat ze 81 jaar geleden aan Australië werden gegeven en ze zouden op 11 november alweer naar daar vertrekken. Daar willen sommige Ieperlingen verandering in zien komen.

Al 362 likes

Daarom richtte Ieperling Dirk Vandenbulcke (N-VA) enkele weken geleden samen met partijgenoot Dimitry Soenen de Facebookpagina ‘Wij willen de leeuwen blijvend aan de Menenpoort’ op. 362 Ieperlingen gaven al hun like. “De leeuwen zijn toch stedelijk erfgoed. Ze vormen een twee-eenheid met de Menenpoort en symboliseren het Ieper van voor de oorlog en daarna. De sokkels waarop de leeuwen staan zijn trouwens een mooi en stevig alternatief voor de betonblokken die er nu staan om te zorgen dat terroristen niet met een auto of vrachtwagen op de menigte kunnen inrijden tijdens de Last Post. Daarnaast kunnen ze in 2019 het symbool vormen van de eeuwherdenking van de heropgebouwde stad.”

Ook Vandenbulcke is daarom voorstander van replica’s. “Een gegeven cadeau vraag je natuurlijk niet terug, maar replica’s laten maken kan wel en de sokkels hebben we toch al.”

Meest gefotografeerd

Schepen voor Herdenking Jef Verschoore (CD&V/N-VA) beaamde het enthousiasme over de recente aanwezigheid van de leeuwen. “Deze standbeelden behoren tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Ieper en daarbuiten. Dat is een positieve promotie voor het herdenkingstoerisme rond WO I in onze stad, maar het lijkt ons aangewezen om het idee enige rijpingstijd te geven en te toetsen bij de CWGC, de Australische regering en de Last Post Association. Ook Onroerend Erfgoed heeft een vinger in de pap te brokken. We hebben nu maar een tijdelijk vergunning voor de plaatsing. We kunnen hier dus niet lichtzinnig overgaan en moeten met alle instanties overleg plegen. De constante aanwezigheid van de historische aanblik van de Menenpoort zou ingrijpend veranderen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio